Kuddes grote grazers worden nu uitgedund

FREE Nature
9-DEC-2013 - Nu de winter voor de deur staat zijn de beheerders druk bezig met het uitdunnen van de kuddes grote grazers in verschillende natuurterreinen. Voor het vangen worden twee verschillende methoden gebruikt; lokken en drijven. De kuddes worden teruggebracht tot een omvang waarmee ze zonder bijvoeren de winter kunnen doorkomen.

Bericht uitgegeven door FREE Nature [land] op [publicatiedatum]

Nu de winter voor de deur staat zijn de beheerders druk bezig met het uitdunnen van de kuddes grote grazers in verschillende natuurterreinen. Voor het vangen worden twee verschillende methoden gebruikt; lokken en drijven. De kuddes worden teruggebracht tot een omvang waarmee ze zonder bijvoeren de winter kunnen doorkomen.

Onder natuurlijke omstandigheden groeien kuddes met ongeveer dertig procent per jaar. Omdat begraasde terreinen niet even hard mee groeien en omdat we een zorgplicht hebben voor onze dieren, vangen we de kuddes in en halen een deel van de dieren weg. In eerste instantie proberen we nieuwe leefgebieden voor deze dieren te vinden, maar een deel wordt ook geslacht en als wildernisvlees verkocht.

Schriklint uitgezet in de Beuningse ter voorbereiding op een vangactie half december (foto: Jos Cornelissen)

Het najaar en de winter is de tijd van de vangacties. Wild levende runderen en paarden laten zich nu een stuk makkelijker vangen dan gedurende de zomermaanden. Wat extra hooi in de vangkraal is een warme aanvulling op het nu schaarser wordende dieet.

Een methode om de dieren te vangen is door hooi in de vangkraal te leggen. Door hier enkele weken van te voren mee te beginnen wennen de dieren hieraan. Na verloop van tijd kun je de vangkraal dichtzetten en heb je de dieren gevangen.

Niet in alle terreinen is dit mogelijk. Soms houden enkele dominante dieren andere bewust op afstand waardoor niet alle dieren de kraal in lopen. Ín dat geval helpt het om de dieren op te drijven. Vooraf wordt in deze terreinen een wit schriklint geplaatst. In de dagen daarna komen de dieren hier een keer langs en nieuwsgierig als ze zijn krijgen ze vanzelf respect voor het schriklint. Tijdens de vangactie kan dan een fuik opgezet worden met schriklint (kan dan zelfs zonder stroom, inmiddels weten de dieren dat ze afstand van het witte lint moeten houden) zodat de dieren richting een vangkraal kunnen worden gedreven.

Gedurende de zomermaanden is het een stuk lastiger de dieren te vangen. Er staat dan volop voedsel en hooi is dan totaal niet aantrekkelijk. Bovendien zijn de dieren dan veel actiever en laten zich minder makkelijk opdrijven.

Mobiele vangkraal in de Loowaard, na de vangactie wordt de kraal afgebroken zodat deze de rest van het jaar het terrein niet ontsiert (foto: Fokko Erhart)

Vangacties bij FREE Nature worden uitgevoerd door ervaren krachten die perfect in staat zijn om het gedrag van de dieren te lezen. Ze weten precies wanneer ze even in moet houden en wanneer ze door moeten drukken om de kuddes zo rustig mogelijk in de kraal te krijgen.

Tekst: Roeland Vermeulen, FREE Nature
Foto’s: Jos Cornelissen & Fokko Erhart, FREE Nature