Roodsnavelkeerkringvogel

Geen geld voor natuur op BES-eilanden

Vogelbescherming Nederland
30-OKT-2012 - De tien miljoen euro voor natuurbehoud op de BES-eilanden komt te vervallen. Dat zeiden Martijn van Dam (PvdA) en André Bosman (VVD) donderdag tijdens het debat over de begroting van 2013 voor Koninkrijksrelaties. In het Lente-akkoord was juist afgesproken om 10 miljoen euro uit te trekken voor de natuur op Bonaire, Sint-Eustatius en Saba, maar dat gaat niet door. Een fikse tegenslag, vindt Vogelbescherming Nederland. Juist de natuur op de BES-eilanden kan alle hulp gebruiken.

Bericht uitgegeven door Vogelbescherming Nederland [land] op [publicatiedatum]

De tien miljoen euro voor natuurbehoud op de BES-eilanden komt te vervallen. Dat zeiden Martijn van Dam (PvdA) en André Bosman (VVD) donderdag tijdens het debat over de begroting van 2013 voor Koninkrijksrelaties. In het Lente-akkoord was juist afgesproken om 10 miljoen euro uit te trekken voor de natuur op Bonaire, Sint-Eustatius en Saba, maar dat gaat niet door. Een fikse tegenslag, vindt Vogelbescherming Nederland. Juist de natuur op de BES-eilanden kan alle hulp gebruiken.

Roodsnavelkeerkringvogel (foto: Peter Meininger)In het Lenteakkoord, afgelopen mei gesloten tussen VVD, CDA, Groen Links en D66, werd afgesproken 10 miljoen euro uit te trekken voor de natuur op de drie eilanden. De VVD en PvdA hebben in hun onderhandelingen besloten dit geld voor natuurprojecten voor de BES-eilanden te schrappen.

Sinds 2010 horen de drie eilanden als “bijzondere gemeenten” bij Nederland. Ons land krijgt daarmee de verantwoordelijkheid voor een groot oppervlakte aan tropische natuur: koraalriffen, mangroven, cactusbossen en nevelwoud. Meer dan 250 soorten vogels zijn afhankelijk van deze gebieden. Vogelbescherming zet zich daarom hard om in de natuur op de BES-eilanden te beschermen. Dat doen we door natuurbeschermingsorganisatie DCNA te ondersteunen bij het beschermen van deze gebieden en door het monitoren van kwetsbare vogels, zoals de roodsnavelkeerkringvogel.

Maar Vogelbescherming en DCNA kunnen het niet alleen. Daarom pleiten we al jaren voor meer aandacht en inzet vanuit de Nederlandse Rijksoverheid voor natuurbescherming en duurzame ontwikkeling van de Dutch Caribbean. Met deze beslissing laten de PvdA en VVD onze tropische natuur als een baksteen vallen.

Tekst: Vogelbescherming Nederland
Foto: Peter Meininger, Saxifraga