Melk het witte sprookje - of nachtmerrie voor weidevogels

Vogelbescherming Nederland
12-FEB-2013 - Wie wel eens te laat is om de reclame weg te zappen kan het niet ontgaan zijn. De feeërieke reclamespot van FrieslandCampina. Een leuk kinderstemmetje met bijbehorende kids, knappe lichteffecten, gelukkige koeien die een net geboren kalfje likken, en een droomboer brengen je in een betere wereld. De wereld van de melk. Met de kreet 'Da’s geen sprookje, maar misschien wel net zo bijzonder' wordt de productie van melk voorgesteld als een natuurwonder zonder schaduwzijde.

Bericht uitgegeven door Vogelbescherming Nederland op dinsdag 12 februari 2013

Wie wel eens te laat is om de reclame weg te zappen kan het niet ontgaan zijn. De feeërieke reclamespot van FrieslandCampina. Een leuk kinderstemmetje met bijbehorende kids, knappe lichteffecten, gelukkige koeien die een net geboren kalfje likken, en een droomboer brengen je in een betere wereld. De wereld van de melk. Met de kreet "Da’s geen sprookje, maar misschien wel net zo bijzonder" wordt de productie van melk voorgesteld als een natuurwonder zonder schaduwzijde.

FrieslandCampina had duidelijk de behoefte iets uit te leggen. De melkveehouderij ligt immers steeds meer onder vuur. Milieudefensie krijgt jeuk van de oerwoudvernietigende soja waarmee de koeien worden gevoerd, de dierenbeschermers kijken met afschuw hoe de vertrouwde koe van weleer verandert in een binnenkoe/melkmachine. En vogelbeschermers zien in de lente machteloos toe hoe de bloemrijke weides verdwenen zijn – en hoe onze weidevogels grutto en tureluur op uitsterven staan. 

Grutto met kuikens (foto: Danny Ellinger)

Met zijn 14.000 aangesloten melkveehouders maakt FrieslandCampina miljarden liters melk die voor bijna geen geld wereldwijd in de schappen ligt. Maar de echte prijs wordt betaald door de natuur van het landelijk gebied: bijen, bloemen en vogels verdwijnen, want die redden het niet op de dode grasvlaktes. En dat terwijl er een alternatief voor handen is.

Een klein maar groeiend aantal boeren houdt wel rekening met natuur en kiest ervoor weidevogels een kans te geven. Dat kost tijd, ruimte en aandacht, en de melk kost per saldo wat meer. Maar we krijgen er een rijk landschap en eerlijke melk voor terug. Veel meer boeren zouden zo kunnen werken, maar dan moeten consument en melkfabriek meebetalen. De keus is aan FrieslandCampina.

De komende jaren spant het erom: wat gaat onze zuivelreus doen? Kiezen ze voor turbokoeien in een dood landschap, of geven ze Nederland zijn mooie en levende weidelandschap weer terug? Wij als consumenten betalen graag wat meer voor de melk en kaas, als we daar weer een echte lente met bloemen en vogels voor terug krijgen. FrieslandCampina, maak het echte sprookje waar!

Tekst: Vogelbescherming Nederland
Foto: Danny Ellinger