Gruttogroep

Grutto's bezoeken massaal het Wormer- en Jisperveld

11-MRT-2013 - Het zachte weer van afgelopen week zorgde voor een ware explosie in de natuur. In het Wormer- en Jisperveld zijn honderden grutto’s te zien langs de Schaalsmeersdijk in Oostknollendam. Kom kijken!

Bericht uitgegeven [land] op [publicatiedatum]

Het zachte weer van afgelopen week zorgde voor een ware explosie in de natuur. In het Wormer- en Jisperveld zijn honderden grutto’s te zien langs de Schaalsmeersdijk in Oostknollendam. Kom kijken!

Vogels welkom
Na een lange tocht uit West-Afrika zijn de grutto's massaal neergestreken in het Wormer- en Jisperveld. Natuurmonumenten richt hier elk voorjaar enkele stukken speciaal in voor de weidevogels. Weidevogels kunnen er genoeg voedsel vinden en uitrusten van hun lange reis. Geen wonder dat steltlopers als grutto's, kieviten en ook kemphanen hier gretig gebruik van maken. Binnenkort hebben ze al hun energie nodig voor het broedseizoen.

Groep grutto’s (foto: Martin Hierck)
Boswachter verwacht nog meer vogels
Boswachter van Natuurmonumenten, Ed Zijp: "Bij de beheerboerderij van Natuurmonumenten in Oostknollendam zaten heel veel grutto's. We hebben het afgelopen jaar hard gewerkt om gronden rond de beheerboerderij te maken voor deze bedreigde vogels. Ik verwacht de komende weken hier steeds meer vogels te zien, zoals de wintertaling, de kemphaan en de tureluur."

Zelf kijken
Vanaf De Poelboerderij start een prachtige wandelroute van vijf kilometer door de zeer vogelrijke Schaalsmeerpolder. Een aanrader voor vogelspotters!

Grutto's in Nederland
In Nederland broedt een overgroot deel van de wereldpopulatie grutto's. Deze soort wordt ernstig bedreigd doordat veel graslanden vaak te droog zijn en te vroeg gemaaid worden. Veenweiden zijn vochtig en zeer in trek bij deze typische Hollandse vogels omdat zij met hun lange snavel gemakkelijk in de grond naar voedsel kunnen zoeken. Het Wormer- en Jisperveld is zo'n veenweidegebied.

Bron: Natuurmonumenten
Foto: Martin Hierck