Nationale Vogelweek 2013 2

Recordaantal vogelkijkers tijdens Nationale Vogelweek

Vogelbescherming Nederland
14-MEI-2013 - De Nationale Vogelweek 2013 was een groot succes. Er waren meer dan 250 activiteiten en excursies door het hele land en duizenden deelnemers die de natuur in trokken. Er werden veel bijzondere vogelsoorten waargenomen, en veel deelnemers zagen vogels die ze nog nooit eerder hadden gezien. De reacties zijn laaiend enthousiast: “Sovon en Vogelbescherming bedankt voor dit superinitiatief, aub volgend jaar weer een Nationale Vogelweek!”

Bericht uitgegeven door Vogelbescherming Nederland [land] op [publicatiedatum]

De Nationale Vogelweek 2013 was een groot succes. Er waren meer dan 250 activiteiten en excursies door het hele land en duizenden deelnemers die de natuur in trokken. Er werden veel bijzondere vogelsoorten waargenomen, en veel deelnemers zagen vogels die ze nog nooit eerder hadden gezien. De reacties zijn laaiend enthousiast: “Sovon en Vogelbescherming bedankt voor dit superinitiatief, aub volgend jaar weer een Nationale Vogelweek!”

Sovon Vogelonderzoek en Vogelbescherming Nederland organiseren de Nationale Vogelweek om zoveel mogelijk mensen de Nederlandse natuur en haar vogelrijkdom te laten ervaren. En dat is afgelopen week ruimschoots gelukt. Duizenden mensen trokken de natuur in, veel activiteiten waren volgeboekt en tot in de kleinste uithoeken van ons land waren er vogelexcursies.

Nationale Vogelweek 2013 (foto: Harm Jan van Dijk en Janko van Beek)

Er werden bijzondere vogels als wielewaal, nachtzwaluw, steltkluut en steppekiekendief gezien, en indrukwekkende grote groepen sterns en steltlopers. Maar vooral mooie vogelsoorten die mensen nog nooit eens echt of goed van dichtbij hadden gezien zoals de putter, ijsvogel, groene specht en koekoek oogstten veel bewondering. “Wauw, dat zo’n spetterende vogel als de groene specht gewoon in Nederland leeft is echt een ontdekking. Bij in de buurt nog wel!”

Koekoek (foto: Jankees Schwiebbe)

Dit smaakt naar meer
“De Nationale Vogelweek heeft echt een snaar geraakt, we krijgen zulke leuke reacties binnen.”, aldus Roos Kooiman, projectleider van de Nationale Vogelweek. “Nu net weer van een jongen die vertelt dat hij al zijn collega’s en familie volgend jaar gaat meenemen. Hij had een gierzwaluwenexcursie gedaan in Leiden en vond het fantastisch wat hij allemaal te zien kreeg. Hij gaat bij zijn eigen huis nu ook gierzwaluwnestkasten ophangen.” Het is de teneur van de reacties die bij Sovon Vogelonderzoek en Vogelbescherming Nederland binnenstromen via Sociale media, e-mail of telefoon. Deelnemers die genoten hebben en vooral ook willen dat Nederlandse vogels goed beschermd worden. Opvallend veel deelnemers blijken verrast over wat er in hun directe omgeving aan vogels te zien is. “Dat er in het natuurgebied vlak bij mij om de hoek lepelaars en ijsvogels te zien zijn, heeft mijn ogen wel geopend. Ik ga zo snel mogelijk zelf een verrekijker aanschaffen, want dit smaakt naar meer.”

Nationale Vogelweek 2013 (foto: Harm Jan van Dijk en Janko van Beek)

Beeld van de Nationale Vogelweek
Reacties van deelnemers, verslagen en foto’s van excursies zijn te vinden op de Facebookpagina van de Nationale Vogelweek. Of lees het blog van onze mega-Vogelweekblogger Arjan die een Vogelweekmarathon achter de rug heeft en daar elke dag over rapporteerde. Heb je zelf ook leuke ervaringen als deelnemer of excursieleider? Deel die dan ook op Facebook.

Tekst: Vogelbescherming Nederland
Foto's: Harm Jan van Dijk en Janko van Beek; Jankees Schwiebbe