Cryphonectria parasitica

Krijgt nieuwe schimmelziekte vaste voet in Nederland?

Nederlandse Mycologische Vereniging
14-AUG-2013 - Sinds een aantal jaren wordt de nieuwe schimmelziekte Cryphonectria parasitica gevonden bij Nederlandse bomen. Deze Aziatische schimmelziekte heeft begin vorige eeuw bijna alle Amerikaanse tamme kastanjes in de Verenigde Staten gedood. Ook in Europa maakt de ziekte slachtoffers, al gedraagt de ziekte zich minder agressief. De Nederlandse Mycologische Vereniging wil het graag weten als u bomen kent waarvan u vermoedt dat ze deze ziekte hebben.

Bericht uitgegeven door de Nederlandse Mycologische Vereniging [land] op [publicatiedatum]

Sinds een aantal jaren wordt de nieuwe schimmelziekte Cryphonectria parasitica gevonden bij Nederlandse bomen. Deze Aziatische schimmelziekte heeft begin vorige eeuw bijna alle Amerikaanse tamme kastanjes in de Verenigde Staten gedood. Ook in Europa maakt de ziekte slachtoffers, al gedraagt de ziekte zich minder agressief. De Nederlandse Mycologische Vereniging wil het graag weten als u bomen kent waarvan u vermoedt dat ze deze ziekte hebben.

Boom met schimmelziekte Cryphonectria parasitica (foto: NVWA)

Door intensief handelsverkeer van levende planten worden schimmels, insecten en andere organismen vaak meegenomen van het ene werelddeel naar het andere. Soms heeft dit grote gevolgen voor de planten en bomen in het land van aankomst. Zo is de Iepenziekte een goed voorbeeld van een ziekte die, nadat deze in Nederland in 1921 ontdekt werd, de wereld rondging en vooral in Europa en Noord-Amerika veel slachtoffers eiste. Nieuwe schimmelziekten kunnen het landschap en onze bossen grondig veranderen.

Begin vorige eeuw heeft zich in het oosten van de Verenigde Staten een ecologische ramp van formaat voltrokken. De Amerikaanse tamme kastanje (Castanea dentata) bleek daar zeer vatbaar te zijn voor een Aziatische schimmel (Cryphonectria parasitica), die met plantmateriaal vanuit Azië rond 1900 in de staat New York werd ingevoerd. Vervolgens stierven tussen 1904 en 1950 vrijwel alle volwassen bomen binnen het oorspronkelijk areaal.

Vanaf het moment dat de ziekte in 1938 in Europa in Italië gevonden is, breidt deze zich uit naar omliggende landen. De ziekte verloopt weliswaar minder agressief dan in de Verenigde Staten bij de Amerikaanse kastanje, maar eist desondanks toch veel slachtoffers.

Hoewel in 2001 Noord-Frankrijk, Groot-Brittannië en Nederland nog vrij waren van deze ziekte is dat momenteel niet meer het geval. De afgelopen twee jaar zijn zowel In Groot-Brittannië als in Nederland gevallen van Cryphonectria parasitica gevonden

Cryphonectria parasitica op zieke boom (foto: NVWA)De ziekte kenmerkt zich door kankergezwellen op de stam en takken. Vaak zijn op de afstervende plekken kleine rode vruchtlichaampjes te vinden die lijken op het meniezwammetje. Boven de ziekteplekken sterven de takken af terwijl deze onder de afgestorven plekken weer uitlopen. De bladeren blijven lang nadat de takken zijn afgestorven zitten zodat zieke bomen vaak van verre te herkennen zijn.

De Nederlandse Mycologische Vereniging vraagt u bomen waarvan u vermoedt dat ze de ziekte hebben bij ons te melden. Stuur ons een foto met de exacte locatie waar de boom groeit. Meer informatie kunt u hier vinden.

Tekst: Menno Boomsluiter, Nederlandse Mycologische Vereniging
Foto’s: Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)