De opgeviste schedel van een reuzenhaai
voor eenmalig gebruik

Schedel reuzenhaai opgevist

Ecomare
23-JAN-2014 - Vorige week was het volop in het nieuws; er was een levende reuzenhaai gespot voor de Zeeuwse kust. Toevallig werd daar vorige week ook al een schedel opgevist van een reuzenhaai. De bemanning van de OD3 vond een groot stuk kraakbeen in het Goereese gat. Groter dan een klomp, het paste net niet in een viskist! Via de Buitendienst Visserijregelingen en de Texelse visser en bottenkenner Adrie Vonk kwam de melding bij Ecomare terecht. Zo’n groot stuk kraakbeen kan eigenlijk alleen maar een stuk reuzenhaaienschedel zijn.

Bericht uitgegeven door Ecomare [land] op [publicatiedatum]

Vorige week was het volop in het nieuws; er was een levende reuzenhaai gespot voor de Zeeuwse kust. Toevallig werd daar vorige week ook al een schedel opgevist van een reuzenhaai. De bemanning van de OD3 vond een groot stuk kraakbeen in het Goereese gat. Groter dan een klomp, het paste net niet in een viskist! Via de Buitendienst Visserijregelingen en de Texelse visser en bottenkenner Adrie Vonk kwam de melding bij Ecomare terecht. Zo’n groot stuk kraakbeen kan eigenlijk alleen maar een stuk reuzenhaaienschedel zijn.

Zonder tanden
De reuzenhaai, ook wel apikau of basking shark genoemd, is de op één na grootste haaiensoort. Ze kunnen tot wel 10 meter lang en meer dan 4 ton zwaar worden. Het dier heeft geen tanden en is ongevaarlijk voor mensen. Deze haai haalt microscopisch kleine plantjes en diertjes uit het water met een zeefapparaat op zijn kiewbogen.

De opgeviste schedel (foto: Jan Pieter Luime)
Zeldzaam
Reuzenhaaien worden af en toe gezien in de zuidelijke Noordzee. In de laatste twintig jaar zijn ze in dit deel van de Noordzee maar tien keer officieel gemeld. Dit waren drie strandingen, twee waarneming en vijf vangsten door Nederlandse vissers, meestal in de periode oktober-december. Reuzenhaaien komen in alle koudere zeeën en oceaandelen voor, ook in de noordelijke Atlantische Oceaan. Het zijn zeldzame dieren en daarom in Europa wettelijk beschermd.

Reuzenhaaien hebben geen tanden (foto: Chris Gotschalk)
Meer weten?
In de encyclopdie encyclopedie kun je meer lezen over reuzenhaaien. Op de website waarneming.nl kun je de melding van de levende reuzenhaai van vorige week vrijdag bekijken.

Tekst: Ecomare
Foto's: Jan Pieter Luime; Chris Gotschalk