Closeup botje

Paardje uit de ijstijd

Ecomare
26-MRT-2015 - Het is duidelijk een teenkootje van een paard, maar wel erg klein. Zou het van een ezel zijn? Conservator Arthur Oosterbaan dacht dat hij misschien wel het oudste ezelbotje van Texel had gevonden, op een koude zondagochtend op het Texelse strand bij paal 12.

Bericht uitgegeven door Ecomare [land] op [publicatiedatum]

Het is duidelijk een teenkootje van een paard, maar wel erg klein. Zou het van een ezel zijn? Conservator Arthur Oosterbaan dacht dat hij misschien wel het oudste ezelbotje van Texel had gevonden, op een koude zondagochtend op het Texelse strand bij paal 12.

Het gevonden botje (foto: Ecomare)Geen ezel
Het botje is inderdaad een stuk kleiner dan de teenkootjes van paarden uit de ijstijd die Ecomare in de collectie heeft. Toch wist bottendeskundige Dick Mol na het bekijken van foto’s meteen te vertellen dat het beslist geen ezelbotje is. Die zijn ongeveer even lang als die van een paard, maar veel slanker. Dit botje moet dus van een klein paard zijn. Botten van ezels uit de ijstijd in het Noordzeegebied zijn wel eens gevonden, maar ze zijn zeldzaam. Paardenbotten zijn heel gewoon.

Ook geen pony
Een pony is het niet geweest, want er bestonden toen nog geen paardenrassen. Deze zijn veel later door mensen gefokt. In de ijstijd bestonden dus nog geen Shetlanders, Belgen, Arabieren of andere rassen van het paard. Er waren alleen wilde paarden, die soms wat groter en soms wat kleiner waren. Een veulentje was het ook niet, want het botje is wel volgroeid, de groeiranden zijn dicht. Het was gewoon een klein paard. Op het botje zitten krassen van tanden. Waarschijnlijk is het paardje gepakt en opgegeten, door een wolf, hyena of leeuw.

Teenkootje van een klein en een groot paard (foto: Ecomare)

Meer weten
Lees meer over dieren uit de laatste ijstijd in onze digitale encyclopedie.

Tekst en foto's: Ecomare