voor eenmalig gebruik, Een selfie met de vondst

Een rund op het strand

Ecomare
1-JAN-2015 - Soms is een strandvondst niet perse bijzonder, maar wel interessant om over te vertellen. Dat geldt bijvoorbeeld voor het bot van meer dan 70 centimeter dat was aangespoeld op de Hors op Texel. Ecomare-medewerkster Sytske Dijksen vindt wel vaker een bot op het strand. Maar dit was een wel erg groot exemplaar! Het was overduidelijk een stuk van de kop van een rund. Een van de twee hoorns was nog intact.

Bericht uitgegeven door Ecomare [land] op [publicatiedatum]

Soms is een strandvondst niet perse bijzonder, maar wel interessant om over te vertellen. Dat geldt bijvoorbeeld voor het bot van meer dan 70 centimeter dat was aangespoeld op de Hors op Texel. Ecomare-medewerkster Sytske Dijksen vindt wel vaker een bot op het strand. Maar dit was een wel erg groot exemplaar! Het was overduidelijk een stuk van de kop van een rund. Een van de twee hoorns was nog intact.

Knopen
De eerste vraag die opkomt bij het vinden van een bot is: van welk dier is het en hoe oud is het? Dat het om een soort rund ging was wel duidelijk. Als het een fossiel bot uit de IJstijd zou zijn, moest het zwart gekleurd zijn. Dat was het wel, maar dat kon ook komen doordat het nat was en in de zwarte modder had gelegen. Een fossiel bot is zwaar. Dit exemplaar woog niet zo veel. Conservator Arthur Oosterbaan zag het direct: het was een Afrikaans rund. In de 19e en het begin van de 20e eeuw werden de hoorns van die enorme dieren vanuit Afrika naar Europa verscheept om er knopen van te maken. En zo verdween wel eens iets overboord.

De runderhoorns op het strand (foto: Sytske Dijksen)

Botten
Vaak vinden strandwandelaars op Texel botten. Soms is het een vers exemplaar, bijvoorbeeld van een dode zeehond of bruinvis. Er spoelen ook veel oudere botten aan van uitgestorven dieren. Mammoeten, wolharige neushoorns en zelfs botten van beren en sabeltandtijgers worden gevonden. Natuurlijk was het spannender geweest als het runderbot een fossiel exemplaar was geweest: van de uitgestorven oeros of steppenwisent. Maar toch was ook dit een botje waar je mee thuis kon komen.

Een selfie met de vondst (foto: Sytske Dijksen)

Tekst: Ecomare
Foto's: Sytske Dijksen, Foto Fitis