Amerikaanse zwarte walnoot gevonden op strand Texel

Ecomare
2-JUL-2015 - “Toen ik hem in het water gooide, sprong hij er bijna weer uit. Zo goed kon hij drijven”, aldus Ecomare-medewerkster Sytske Dijksen. Ze vond op 30 juni een zwarte walnoot op het Texelse strand De Hors. Waarschijnlijk is hij met de Golfstoom van Florida of omgeving over de Atlantische Oceaan gedreven om uiteindelijk op het eiland aan te spoelen. De zwarte walnoot is een echte Amerikaanse boom, uit het zuiden van de Verenigde Staten. In Europa staan ze af en toe in een park. De noten zijn eetbaar.

Bericht uitgegeven door Ecomare [land] op [publicatiedatum]

“Toen ik hem in het water gooide, sprong hij er bijna weer uit. Zo goed kon hij drijven”, aldus Ecomare-medewerkster Sytske Dijksen. Ze vond op 30 juni een zwarte walnoot op het Texelse strand De Hors. Waarschijnlijk is hij met de Golfstroom van Florida of omgeving over de Atlantische Oceaan gedreven om uiteindelijk op het eiland aan te spoelen. De zwarte walnoot is een echte Amerikaanse boom uit het zuiden van de Verenigde Staten. In Europa staan ze af en toe in een park. De noten zijn eetbaar.

Meeliften op de Golfstroom
In het zuidoosten van Noord-Amerika spoelen zwarte walnoten veel aan op de stranden. Via rivieren komen ze in zee terecht, vooral na hevige regen in de herfst. Af en toe pikt de Golfstroom zo’n drijvende noot mee en brengt hem naar Europa. Daar zijn ze gevonden in Frankrijk, Engeland en Nederland, sinds er mensen zijn die er op letten. De eerste vondst aan de kust van Nederland was ook op Texel, in 1995. Inmiddels zijn er tientallen gevonden op de Nederlandse stranden. Terwijl gewone walnoten en hazelnoten vaak op Europese rivierstrandjes liggen, zijn daar nooit zwarte walnoten gevonden. Dat wijst erop dat de zwarte walnoten op zeestranden echt van ver komen.

Deze zwarte walnoot heeft er een hele reis opzitten (foto: Ecomare)

Tropische vondsten
Soms belanden er zelfs zaden en noten uit de tropen van Zuid-Amerika op de Nederlandse stranden. Ook deze zijn met zeestromen naar het noorden gedreven, en met de Golfstroom overgestoken. Tropische zaden en noten zijn de meest exotische, bijzondere voorwerpen die je op het strand kunt vinden. Als je toch naar het strand gaat, speur de vloedlijn af en ga zoeken! Zo vond Sytske Dijksen in 2012 ook al eens een kokosnoot op het Texelse strand. Wie weet wat jij vindt! Je kunt checken of je met een drijfzaad te maken hebt door hem even in het water te leggen en te kijken of hij blijft drijven. Op Texel woont een specialist op het gebied van drijfzaden, Gerhard Cadée. Hij heeft ook de zwarte walnoot van Sytske Dijksen bekeken.

Check of je met een drijfzaad te maken heb door hem in het water te leggen (foto: Ecomare)

Meer weten?
In onze encyclopedie kun je meer lezen over zeestromingen.

Tekst en foto's: Ecomare