Bijzonder ei gevonden van blonde rog

Ecomare
19-MRT-2015 - Het is een zeldzaam exemplaar. Dit grote roggenei werd door de enthousiaste strandspeurder Ruud Blok gevonden op de Hors, het meest zuidelijke strand van Texel. Het is van een blonde rog, een roggensoort die zeldzaam is in de Noordzee. In het Kanaal komen ze meer voor. Waarschijnlijk is dit eikapsel daarvandaan naar Texel gedreven. Eikapsels van deze rog worden maar heel weinig gevonden op de Nederlandse stranden, misschien maar één keer in de tien jaar. Een bijzondere vondst dus.

Bericht uitgegeven door Ecomare [land] op [publicatiedatum]

Het is een zeldzaam exemplaar. Dit grote roggenei werd door de enthousiaste strandspeurder Ruud Blok gevonden op de Hors, het meest zuidelijke strand van Texel. Het is van een blonde rog, een roggensoort die zeldzaam is in de Noordzee. In het Kanaal komen ze meer voor. Waarschijnlijk is dit eikapsel daarvandaan naar Texel gedreven. Eikapsels van deze rog worden maar heel weinig gevonden op de Nederlandse stranden, misschien maar één keer in de tien jaar. Een bijzondere vondst dus.

Eikapsel?
Het ei van een rog heet een eikapsel. Het is een stevig en veilig omhulsel voor de zich ontwikkelende jonge rog. De eikapsels zien er uit als zwarte of bruine ‘doosjes’ met op alle punten een stekel. Bijna alle roggensoorten die in de Noordzee voorkomen leggen eieren en zetten deze vast aan stenen, wrakken of wier. Wanneer ze losraken, spoelen ze aan en kun je ze op het strand vinden. Aan de kleur en vorm van de doos en de lengte van de stekels is te zien van welke soort rog het eikapsel afkomstig is.

 Eikapsel van een blonde rog (foto: Ecomare)

Herkenbaar
De eikapsels van blonde roggen zijn vrij makkelijk te herkennen. Ze zijn groter dan die van de meest voorkomende roggensoorten in de Noordzee. Daarnaast zijn de punten aan de uiteinden van het eikapsel aan één kant recht en aan de andere kant gebogen. Ook de smalle randjes aan de zijkant van het roggenei zijn een kenmerk.

Eikapsels van een blonde rog (links) en stekelrog (rechts) (foto: Ecomare)

Blonde rog
Blonde roggen leven in de noordoostelijke Atlantische Oceaan, het Kanaal en het westen van de Middellandse Zee. Ze worden maximaal 1,20 meter lang en kunnen zo’n 15 jaar oud worden. Jonge blonde roggen leven in ondieper water langs de kust, eenmaal volwassen trekken ze naar dieper water. Ze eten inktvissen, kleine vissen en garnalen. Vrouwtjes leggen hun eerste eikapsels wanneer ze 8 tot 10 jaar oud zijn. Jaarlijks kunnen ze vervolgens 40 tot 140 eieren produceren. Het duurt ongeveer 7 maanden voordat de jonge rog in het eikapsel volgroeid is en het ei verlaat. De rogjes zijn dan 20 centimeter groot.

Blonde rog (foto: Dolfinarium Harderwijk)

Meer weten?
Op 22 april opent Ecomare een nieuwe tijdelijke expositie over haaien en roggen. Onder andere wordt dit bijzondere eikapsel tentoongesteld. In onze encyclopedie kun je meer lezen over roggen. Op de website van de Engelse Sharktrust is uitgebreide informatie te vinden over blonde roggen (Engelstalig).

Tekst: Ecomare
Foto's: Ecomare; Dolfinarium Harderwijk