Voor eenmalig gebruik, dwergsterns op de Hors

Spannende tijden voor sterns

Ecomare
11-JUN-2015 - Het zijn spannende tijden voor strandbroeders. Met een nest zo dicht bij zee, kan een voorjaarsstorm het einde betekenen van alle inspanningen. Er is altijd gevaar voor overstroming. Op 2 juni is het kantje boord, een voorjaarsstorm raast over het Marsdiep bij Texel. Op het strand maken broedende dwergsterns zich zo plat mogelijk op hun nesten. Alleen het schelpeneiland met de sterntjes steekt nog boven golven en stuivend zand uit. Hoe loopt dat af?

Bericht uitgegeven door Ecomare [land] op [publicatiedatum]

Het zijn spannende tijden voor strandbroeders. Met een nest zo dicht bij zee, kan een voorjaarsstorm het einde betekenen van alle inspanningen. Er is altijd gevaar voor overstroming. Op 2 juni is het kantje boord, een voorjaarsstorm raast over het Marsdiep bij Texel. Op het strand maken broedende dwergsterns zich zo plat mogelijk op hun nesten. Alleen het schelpeneiland met de sterntjes steekt nog boven golven en stuivend zand uit. Hoe loopt dat af?

Elk voordeel heb z’n nadeel
Dwergsterns zijn strandbroeders, net als bijvoorbeeld bontbek- en strandplevieren. Hun nesten liggen zo dicht mogelijk bij het water. De nabijheid van hun voedselgebied is een groot voordeel. Ook komen roofdieren zoals ratten en huiskatten zo ver het strand niet op. Alleen storm en hoog water vormen een risico voor de nesten. En recreatie! Want veel echt rustige stranden zijn er niet meer in ons land. Daarom ook zetten terreinbeheerders en vogelbeschermers dwergsternkolonies af met touwen. Wandelaars wordt gevraagd uit de buurt te blijven en honden aan de lijn te houden.

De zee is altijd dichtbij (foto: Foto Fitis, Sytske Dijksen)

Net veilig
Na de storm is te zien hoe zwaar de sterns het te verduren hebben gehad. De palen met bordjes, aangebracht om de kolonie af te zetten, zijn los gespoeld. Tot op een meter van de nesten ligt een nieuwe vloedlijn van wieren, hout en plastic. Een aantal nesten is verloren gegaan, maar op het hoogste deel van de schelpenbank waren de dwergsterns nog net veilig. Het voortbestaan van de kolonie van deze zeldzame broedvogel is voorlopig gered. Maar het blijft leven op het randje…

Vloedmerk bij de broedkolonie (foto: Foto Fitis, Sytske Dijksen)

Meer weten?
In de digitale encyclopedie van Ecomare kun je meer lezen over dwergsterns. De Hors wordt beheerd door Staatsbosbeheer.

Tekst: Ecomare
Foto's: Foto Fitis, Sytske Dijksen