Lamsoor

De Slufter kleurt paars

Ecomare
24-JUL-2014 - Het is zover! Boswachter Erik van der Spek meldde op Twitter dat het lamsoor mooi in bloei staat; “… reden voor een wandeling.” In juli en augustus kleurt de Slufter op Texel paars van het bloeiende lamsoor. Dat is een prachtig gezicht! Op zonnige dagen zoals nu schitteren de blaadjes daar ook nog eens bij. Dat komt door het overtollige zout dat de plant met zoutklieren aan de onderkant van het blad afscheidt.

Bericht uitgegeven door Ecomare [land] op [publicatiedatum]

Het is zover! Boswachter Erik van der Spek meldde op Twitter dat het lamsoor mooi in bloei staat; “… reden voor een wandeling.” In juli en augustus kleurt de Slufter op Texel paars van het bloeiende lamsoor. Dat is een prachtig gezicht! Op zonnige dagen zoals nu schitteren de blaadjes daar ook nog eens bij. Dat komt door het overtollige zout dat de plant met zoutklieren aan de onderkant van het blad afscheidt.

Zoute vlakte
De Slufter op Texel is een grote kweldervlakte in open verbinding met zee. Kreken met zout water stromen dwars door het gebied. En als het stormt uit het noordwesten loopt de vlakte onder water. Er groeien daarom alleen planten die daar tegen kunnen, zoals lamsoor, zeeaster en zeealsem.

De Slufter staat in bloei (foto: Foto Fitis, Sytske Dijksen)

Niet om te eten
Boswachter Erik vermeldt in zijn tweet ook dat lamsoor niet eetbaar is. In Zeeland worden de blaadjes van een andere plant, de zeeaster, namelijk ‘lamsoren’ genoemd en zo ook bij de groenteboer verkocht. De blaadjes van de echte lamsoor zijn echter niet te eten.

De zoutkristallen op de achterkant van een lamsoorblaadje (foto: Foto Fitis, Sytske Dijksen)

Meer weten?
In de encyclopedie kan Ecomare kun je meer lezen over lamsoor, de Slufter, zeeaster en zeealsem. Op Twitter vertelt de Texelse boswachter Erik van der Spek van Staatsbosbeheer over de Texelse natuur; leuk om te volgen.

De blaadjes van lamsoor zijn niet te eten (foto: Foto Fitis, Sytske Dijksen)

Tekst: Ecomare
Foto's: Foto Fitis, Sytske Dijksen