voor eenmalig gebruik, lamsoor in de Slufter

De Slufter op Texel kleurt paars

Ecomare
6-AUG-2015 - Het is zover! De lamsoor staat in bloei. In juli en augustus kleurt de Slufter op Texel paars door deze bloeiende kwelderplant. Dat is een prachtig gezicht! Op zonnige dagen zoals nu schitteren de blaadjes daar ook nog eens bij. Dat komt door het overtollige zout dat de plant met zoutklieren aan de onderkant van het blad afscheidt. Hét moment voor een mooie wandeling dus!

Bericht uitgegeven door Ecomare [land] op [publicatiedatum]

Het is zover! De lamsoor staat in bloei. In juli en augustus kleurt de Slufter op Texel paars door deze bloeiende kwelderplant. Dat is een prachtig gezicht! Op zonnige dagen zoals nu schitteren de blaadjes daar ook nog eens bij. Dat komt door het overtollige zout dat de plant met zoutklieren aan de onderkant van het blad afscheidt. Hét moment voor een mooie wandeling dus!

Zoute vlakte
De Slufter op Texel is een grote kweldervlakte in open verbinding met zee. Kreken met zout water stromen dwars door het gebied. En als het stormt uit het noordwesten loopt de vlakte onder water. Dat is eind vorige maand nog gebeurd. Er groeien daarom alleen planten die daar tegen kunnen, zoals lamsoor, zeeaster en zeealsem.

De Slufter kleurt paars (foto: Foto Fitis, Sytske Dijksen)

Geur
Tussen het paars van de lamsoor steekt het zilvergrijs van de zeealsem nu extra mooi af. Deze kwelderplant is misschien niet zo kleurig als lamsoor, maar verspreidt een heerlijke, sterke geur. Zeealsem bloeit pas vanaf september en is daarmee de laatst bloeiende plant van de kwelder. De bloemetjes zijn klein en vallen niet erg op.

In de Slufter leven alleen planten die tegen zout water kunnen (foto: Foto Fitis, Sytske Dijksen)

Niet om te eten
De lamsoor uit de Slufter is trouwens niet dezelfde plant als de lamsoor die je in de winkel kunt kopen. In Zeeland worden de blaadjes van een andere plant, de zeeaster, ‘lamsoren’ genoemd en zo ook bij de groenteboer verkocht. De blaadjes van de echte lamsoor zijn echter niet eetbaar.

Zeealsem (foto: Ecomare)

Meer weten?
In onze encyclopedie kun je meer lezen over lamsoor, de Slufter, zeeaster en zeealsem. De Slufter wordt beheerd door Staatsbosbeheer.

Tekst: Ecomare
Foto's: Foto Fitis, Sytske Dijksen; Ecomare