Spreeuw

Extreem vroeg ei voor spreeuw

Vogelbescherming Nederland
25-MRT-2014 - Een spreeuwenpaar in het Brabantse Leende is er dit jaar wel erg vroeg bij. Zondag 23 maart legden zij hun eerste ei; een maand vroeger dan gemiddeld! Dit spreeuwenpaar legde hun ei in een kast met camera die in het kader van het Jaar van de Spreeuw in de gaten wordt gehouden.

Bericht uitgegeven door Vogelbescherming Nederland op [publicatiedatum]

Een spreeuwenpaar in het Brabantse Leende is er dit jaar wel erg vroeg bij. Zondag 23 maart legden zij hun eerste ei; een maand vroeger dan gemiddeld! Dit spreeuwenpaar legde hun ei in een kast met camera die in het kader van het Jaar van de Spreeuw in de gaten wordt gehouden.

Spreeuwen ‘lopen’ altijd heel synchroon in hun broedseizoen. Meestal kun je de klok erop gelijk zetten: rond 22 mei vliegen de jongen uit. De jongen van dit paar (maandag 24 maart legden ze hun tweede ei) zullen, als alles goed gaat, rond 7 mei uitvliegen. Nu is de datum waarop spreeuwen gemiddeld hun eerste ei leggen door klimaatverandering wel vervroegd. Sinds 1984 leggen spreeuwen zo’n zeven dagen eerder een ei: rond 20 april, waar dat halverwege de jaren tachtig rond 27 april was.

Spreeuw (foto: Ruud van Beusekom)

Milde winter, vroege eieren
Dit spreeuwenpaar legde hun ei in een kast op landgoed De Langakkers, sinds 2003 een landgoed volgens de Natuurschoonwet. De milde winter en het zachte voorjaar hebben ongetwijfeld bijgedragen aan dit vroege ei. Maar zelfs De Natuurkalender, die een voorspelmodule heeft voor de datum waarop verschillende soorten hun eerste ei leggen, heeft dit niet zien aankomen. Op basis van de weersverwachting en variabelen wordt verwacht dat vijf procent van de spreeuwen dit jaar hun eerste ei zo rond 10 april gelegd hebben.

Beeld uit de nestkast nadat het tweede ei was gelegd (foto: Roel Winters)

Jaar van de Spreeuw
Honderd nestkasten met camera worden dit jaar in de gaten gehouden door vrijwilligers. Hoeveel eieren legt het spreeuwenpaar in de kast? Wanneer worden de eieren gelegd en wanneer vliegen de jongen uit, en in welke conditie verkeren ze? Eventuele regionale verschillen komen zo boven water. De spreeuwenkasten hangen door het hele land verspreid, zowel in de stad als op het boerenland. Voor wie ook graag een spreeuwengezin van dichtbij wil observeren: dat kan op www.beleefdelente.nl.

Tekst: Nadja Jansma, Vogelbescherming Nederland
Foto's: Ruud van Beusekom, Vogelbescherming Nederland; Roel Winters