Merel

Nederlands Merelkampioenschap

22-MRT-2014 - Deze lente worden voor de eerste keer de Nederlandse Merelkampioenschappen gehouden. Vroege Vogels gaat samen met natuurgeluidenspecialist Henk Meeuwsen op zoek naar de allermooiste merelzang van Nederland. In 2010 werd de merel verkozen tot de mooiste zanger van alle vogels in ons land. Niet alle 1 miljoen vogels van deze soort zingen even mooi. “Sterker nog, sommige merels zijn enorm saai en anderen zingen vals als een kraai”, aldus Henk Meeuwsen.

Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]

Deze lente worden voor de eerste keer de Nederlandse Merelkampioenschappen gehouden. Vroege Vogels gaat samen met natuurgeluidenspecialist Henk Meeuwsen op zoek naar de allermooiste merelzang van Nederland. In 2010 werd de merel verkozen tot de mooiste zanger van alle vogels in ons land. Niet alle 1 miljoen vogels van deze soort zingen even mooi. “Sterker nog, sommige merels zijn enorm saai en anderen zingen vals als een kraai”, aldus Henk Meeuwsen.

De afgelopen week is de lentezang van de merels (Turdus merula) overal in Nederland op volle toeren gekomen. Zeker omdat de vogel een echte stadsvogel is geworden (een eeuw geleden was het nog een schuwe bosbewoner) kan vrijwel elke Nederlander van zijn zang genieten. Iedereen kan ‘zijn of haar’ merel nomineren door het wijsje op te nemen en in te sturen. De winnende merel krijgt een kilo biologische rozijnen, een vogelbadje en wordt vereeuwigd door een Nederlandse singer-songwriter, als Nederlandse equivalent van Blackbird, de Beatles-klassieker die de merel vereeuwigde. Er wordt speciaal voor de winnende merel een lied geschreven waarin de kampioen zelf ook meefluit.

Merel (foto: Malene Thyssen)

Tips voor inzendingen
In het algemeen geldt voor het opnemen van een zingende merel:

  • Neem maximaal 3 minuten geluid op
  • Beschrijf waar, wanneer en hoe laat je de merel hebt horen zingen
  • Vergeet je volledige naam niet te vermelden
  • Verstuur naar vroegevogels@vara.nl

Smartphone, video, cassetterecorder
Heb je een smartphone (Android of iPhone) neem dan het geluid op via de spraakrecorder of dictafoon. Het opgenomen bestand kun je naar ons mailen door het bestand te delen.
Ook andere, oudere geluidsdragers kunnen worden ingezet: videobandjes of bestanden, cassette’s, reel-to-reel banden, CD-R’s… alles mag en kan.

Vroege Vogels kun je luisteren iedere zondag van 7.00 tot 10.00 uur op Radio 1 of kijken elke dinsdag op televisie om 19.20 uur op Nederland 2.

Bron: Vroege Vogels
Foto: Malene Thyssen, GNU-licentie en Creative Commons Share alike