Spreeuw, vrouw

Eerste spreeuwen aan het broeden

Sovon Vogelonderzoek Nederland
11-APR-2014 - Het Jaar van de Spreeuw is in volle gang. De deelnemers van het nestkastenonderzoek houden ons op de hoogte. In sommige kasten gingen de spreeuwen voortvarend aan de slag, in andere kasten blijft het stil of duikt een koolmees op. Lees hier de reacties van de onderzoekers.

Bericht uitgegeven door Sovon Vogelonderzoek Nederland [land] op [publicatiedatum]

Het Jaar van de Spreeuw is in volle gang. De deelnemers van het nestkastenonderzoek houden ons op de hoogte. In sommige kasten gingen de spreeuwen voortvarend aan de slag, in andere kasten blijft het stil of duikt een koolmees op. Lees hier de reacties van de onderzoekers.

In het kader van het Jaar van de Spreeuw hebben we in februari en maart honderd nestkasten met camera's verspreid onder de deelnemers. Ze volgen nu met spanning wat er in de kasten gebeurt en houden ons via de e-mail op de hoogte. Hier een greep uit de berichtjes.

Spreeuw, vrouw (foto: Jouke Altenburg)

Reacties

  • 'Hiep hiep hoera !! De spreeuweneieren zijn (op 1 na) vandaag uitgekomen' Roel Winters, 7 april
  • 'De koolmezen hebben de spreeuwenkast ingenomen, en inmiddels een eerste ei gelegd.' Monica Woldinga, 3 april
  • 'Op het moment zie ik op de vaste plekken spreeuwen zingen en met nestmateriaal slepen. Ook bij de buren. Die hebben verschillende nesten in de stolp. Maar in onze kast willen ze tot nu toe niet.' Inga Tessel, 31 maart
  • 'Vandaag camera weer aan omdat ik toch wel wat actief vliegende spreeuwen waarnam en ja hoor ze zijn begonnen met het bouwen van 'n nest.' Linda van der Holst, 31 maart
  • 'Zo hebben "mijn" spreeuwen het nest nu al nagenoeg klaar.' Bareld Storm, 14 maart

Live spreeuwen volgen
De camerakasten zijn niet via internet te volgen, maar de spreeuwen van Nestkast Live zijn inmiddels druk aan het broeden. Het nest van Beleef de Lente is helaas nog niet bezet. Veel spreeuwen zijn dit jaar vroeg begonnen aan de eileg en dus kunnen we eind april al uitvliegende jongen verwachten.

Legbegin
Spreeuwen zijn sinds 1985 gemiddeld een week eerder begonnen met de eileg. De vervroeging van de leg is in kaart gebracht op basis van nestkaarten die zijn ingevuld. De deelnemers die dit jaar een spreeuwenkast volgen, vullen ook een nestkaart in, om zo nog meer te weten te komen over het broedsucces van de spreeuw. Dit is van belang om meer inzicht te krijgen in de oorzaken van de achteruitgang van deze soort.

Legbegin spreeuw 1984 tot en met 2013 (figuur: Sovon)

Jaar van de Spreeuw
Al behoort de spreeuw tot de meest algemene soorten ter wereld, in Nederland neemt de soort sterk in aantal af. De precieze oorzaken van de achteruitgang zijn nog niet bekend. Mede daarom hebben Sovon en Vogelbescherming 2014 uitgeroepen tot het Jaar van de Spreeuw. Bekijk de verspreiding en trend van de Spreeuw.

Tekst: Albert de Jong, Sovon Vogelonderzoek Nederland
Foto: Jouke Altenburg, Sovon Vogelonderzoek Nederland
Figuur: Sovon Vogelonderzoek Nederland