Zeehond vindt dood in net

Ecomare
30-JUL-2014 - Het was geen prettig gezicht. Een jonge grijze zeehond werd afgelopen zondag gevonden met een visnet om haar nek. Het dunne touw zat strak en had duidelijk een pijnlijke wond veroorzaakt bij het dier. De afgelopen dagen was de zeehond al enkele malen gezien voor de Noord-Hollandse kust, maar kon niet gevangen worden. Totdat het zondag medewerkers van de reddingsbrigade van Callantsoog uiteindelijk wel lukte. Helaas bleek het te laat. Het dier stierf onderweg naar Ecomare.

Bericht uitgegeven door Ecomare [land] op [publicatiedatum]

Het was geen prettig gezicht. Een jonge grijze zeehond werd afgelopen zondag gevonden met een visnet om haar nek. Het dunne touw zat strak en had duidelijk een pijnlijke wond veroorzaakt bij het dier. De afgelopen dagen was de zeehond al enkele malen gezien voor de Noord-Hollandse kust, maar kon niet gevangen worden. Totdat het zondag medewerkers van de reddingsbrigade van Callantsoog uiteindelijk wel lukte. Helaas bleek het te laat. Het dier stierf onderweg naar Ecomare.

Al jong verstrikt geraakt
Aan het gebit te zien, was de zeehond nog maar zo’n 1,5 jaar oud en was enige tijd geleden verstrikt geraakt in het net. Doordat zeehonden in hun eerste jaren flink groeien, is het net steeds strakker om het lijf van het dier gaan zitten. De touwen veroorzaakten vervolgens de snijwonden in de huid van de zeehond. Die kunnen behoorlijk pijnlijk zijn en het dier verzwakken. Wordt er geen hulp geboden dan gaat de zeehond uiteindelijk dood. In dit geval had de jonge zeehond ook nog eens flinke koorts. Uiteindelijk zijn de wonden, koorts en stress van de reis naar de opvang haar fataal geworden.

Het net had pijnlijke snijwonden veroorzaakt (foto: Silke Kruk)

Tweede nettenslachtoffer
Het is de tweede melding in korte tijd van een nettenslachtoffer bij Ecomare. In mei kwam grijze zeehond Beau in de opvang. Ook bij hem had een visnet een flinke, diepe wond veroorzaakt in de nek. Voor Beau kwam de hulp gelukkig op tijd en hij is op 13 juni weer vrij gelaten in de Waddenzee.

Spooknetten
Losse visnetten, nylon touwtjes, ballonnenlint, visdraden met haak, plastic verpakkingsmateriaal, als zeedier kun je in zee veel spullen tegenkomen waar je levensgevaarlijk in verstrikt kunt raken. Jaarlijks sterven honderden vissen, vogels, dolfijnen, bruinvissen, zeehonden en walvissen doordat ze vast komen te zitten in touw, lint of zwerfnet. Bij Ecomare zien we helaas vaak genoeg de gevolgen van zwerfvuil voor dieren. Niet altijd loopt dit goed af.

Wat kun je doen?
Eén van de redenen waardoor er kapotte netten in zee drijven, is dat er nog steeds veel geld betaald moet worden voor het inleveren van de netten. Gelukkig zijn er wel vissers die de losse stukken net die zij op zee vinden, naar de kant brengen. Maar zelf kunnen we ook een steentje bijdragen en zorgen dat de zee schoner wordt en blijft. Door goed na te denken bij de materialen die we gebruiken bijvoorbeeld. De mooie, kleurige linten die vaak aan ballonnen hangen zijn een groot gevaar als ze in zee terecht komen. Papieren linten breken snel af en zijn dus veel minder gevaarlijk. Gelukkig zijn er meerdere organisaties die zich bezighouden met zwerfvuil langs de Nederlandse kust. Zo organiseert Stichting de Noordzee jaarlijks een aantal Strandschoonmaakdagen.

Meer weten?
In onze encyclopedie kun je meer lezen over zwerfvuil. Op de website van Stichting de Noordzee kun je meer lezen over de Strandschoonmaakdagen, in augustus wordt maar liefst 350 kilometer strand schoongemaakt.

Tekst: Ecomare
Foto: Silke Kruk, Ecomare