Maak nu de nestkast schoon

Vogelbescherming Nederland
11-NOV-2014 - November is de tuinmaand van het niets doen. Want de boel de boel laten is goed voor de vogels in de tuin. Op één ding na: maak nu de nestkast schoon! Als het kouder wordt is een nestkastje namelijk een veilige en droge plek voor de vogels om te schuilen.

Bericht uitgegeven door Vogelbescherming Nederland op [publicatiedatum]

November is de tuinmaand van het niets doen. Want de boel de boel laten is goed voor de vogels in de tuin. Op één ding na: maak nu de nestkast schoon! Als het kouder wordt is een nestkastje namelijk een veilige en droge plek voor de vogels om te schuilen.

De herfst is losgebarsten en de tuin leeft langzaam naar de winter toe. Wie de boel de boel laat in zijn tuin creëert zo een prima plek voor de vogels om dit seizoen door te komen. De afgevallen bladeren vormen namelijk een deken, waaronder kleine insecten en bodemdiertjes schuilen. En dat is weer ideaal voedsel voor vogels.

Pimpelmees (foto: Leo Janssen)

Maak nu de nestkast schoon
Maar één ding moet deze maand wel gebeuren, namelijk de nestkast schoonmaken! Zodra de temperaturen echt gaan dalen, is een vogelhuisje een goede plek voor vogels om te schuilen. Vooral mezen kruipen graag weg in een nestkast en van boomkruipers is zelfs bekend dat ze er met een flink aantal tegelijk gaan schuilen.

Schoon maken doe je met warm water, een sopje is niet nodig. Haal eerst het oude nestmateriaal uit de kast, giet kokend water in de kast om vlooien en luizen te doden en borstel daarna de nestkast schoon. Heb je nog geen nestkast in de tuin hangen? Dan is de maand november het uitgelezen moment om dat te doen.

Voorinschrijving NationaleTuinvogeltelling
Is de nestkast schoon? Geniet dan van de vogels in de tuin. Heb je moeite met het herkennen van de verschillende soorten vogels, wil je extra tips om vogels naar je tuin te lokken of heb je interesse in korting op vogelvoer? Schrijf je dan alvast in voor de Nationale Tuinvogeltelling op www.tuinvogeltelling.nl Je ontvangt dan wekelijks een tuinvogeltip in de mail en daarnaast aanbiedingen uit de webshop van Vogelbescherming.

De Nationale Tuinvogeltelling van Vogelbescherming Nederland vindt dit keer plaats op 17 en 18 januari 2015. Jaarlijks tellen tienduizenden Nederlanders in het 3e weekend van januari de vogels in hun tuin en helpen zo mee aan het grootste citizen science project van Nederland. Vorig jaar namen zo’n 55.000 mensen deel aan het evenement. De top 3 bestond toen uit huismus, koolmees en merel.

Tekst: Marieke Dijksman, Vogelbescherming Nederland
Foto: Leo Janssen