Succesvolle Excursie Langs de Laagwaterlijn van de Oosterschelde voor Sponsoren van Natuurbericht

Succesvolle laagwaterlijnexcursie voor sponsoren Natuurbericht

Stichting ANEMOON
25-MEI-2014 - Vorig jaar heeft natuurbericht.nl een sponsor actie georganiseerd om geld op te halen om dit forum deels te kunnen financieren. Onder de sponsoren werden meerdere prijzen verdeeld. Stichting ANEMOON stelde een excursie langs de laagwaterlijn van de Oosterschelde ter beschikking. Vorig weekend is die excursie uitgevoerd en met succes. Vier sponsoren kregen een exclusief kijkje in de keuken van de biodiversiteit van ons mariene intergetijdengebied.

Bericht uitgegeven door Stichting ANEMOON [land] op [publicatiedatum]

Vorig jaar organiseerde Natuurbericht.nl een sponsoractie om geld op te halen om dit forum deels te kunnen financieren. Onder de sponsoren werden meerdere prijzen verdeeld. Stichting ANEMOON stelde een excursie langs de laagwaterlijn van de Oosterschelde ter beschikking. Vorig weekend is die excursie uitgevoerd en met succes. Vier sponsoren kregen een exclusief kijkje in de keuken van de biodiversiteit van ons mariene intergetijdengebied.

Op zondag 18 mei organiseerde Stichting ANEMOON een exclusieve excursie voor de prijswinnaars van de sponsoractie die Natuurbericht.nl vorig jaar hield. Vier zeer enthousiaste natuurliefhebbers werden door de auteur van dit natuurbericht meegenomen naar een locatie in de buurt van Burghsluis, waar bij eb werd gekeken naar de daar aanwezige wieren en zeediertjes. Het was een paar dagen na springtij, wat betekende dat de laagwaterlijn extra laag was. Het intergetijdengebied is dan extra groot wat de kans op leuke waarnemingen maximaliseerde. Dus waren de verwachtingen naar wat er allemaal te vinden zou zijn hoog gespannen.

Excursie langs de laagwaterlijn van de Oosterschelde voor sponsoren van Natuurbericht.nl (foto: Peter H van Bragt)

De prijswinnaars werden zeker niet teleurgesteld. Allereerst bekeken we de wierzone waar vele groen-, bruin- en roodwieren inclusief epifyten (wiertjes die op wieren groeien) en epibionten (dieren die op wieren groeien) werden aangetroffen. Dat wieren eetbaar zijn werd met onder andere Zeesla en Iersmos door de prijswinnaars uitgeprobeerd en bevestigd. Tevens werden we getrakteerd op een bijzonder fenomeen: roodalgenbloei. Het lijkt op watervervuiling met verf of ander chemisch afval, maar het is een natuurlijk fenomeen dat we hier niet vaak te zien krijgen.

Een bijzonder fenomeen: roodalgbloei in de Oosterschelde (foto: Peter H van Bragt)

Op en onder de stenen en in het water vlak langs de kant werden tientallen diersoorten aangetroffen: zoals enkele soorten sponzen, twee soorten kwallen, meerdere soorten zeeanemonen, hydropoliepen, wormen, weekdieren, krabben, zeesterren en zee-egels, zakpijpen en mosdiertjes.

Een Oorkwal tussen Japans bessenwier (foto: Peter H van Bragt)

Alleen vissen en ribkwallen werden niet gevonden. Enkele leuke waarnemingen zijn in de foto’s bij dit natuurbericht weergegeven. De zon scheen, er stond bijna geen wind, het was warm en de Oosterschelde liet ons weer eens zien dat er ook in ons mariene milieu heel veel planten en dieren te vinden zijn, die daar groeien en bloeien en ons immer weer boeien!

Veel Purperslakken werden met hun eikapsels (urntjes) waargenomen (foto: Peter H van Bragt)

Onder de stenen werden tientallen Harig porceleinkrabbetjes aangetroffen (foto: Peter H van Bragt)

Michelinmannetjes, een soort zeespin, konden zich niet voor de camera verbergen (foto: Peter H van Bragt)

Met dank aan alle sponsoren die Natuurbericht.nl vorig jaar een warm hart en een financiële bijdrage hebben gegeven.

Tekst en foto’s: Peter H van Bragt, Stichting ANEMOON