Unieke vondst tweelingfoetussen in dood aangespoelde bruinvis

Ecomare
18-DEC-2014 - Voor het eerst is gevonden dat bruinvissen ook tweelingen kunnen dragen. Tijdens onderzoek naar de doodsoorzaak van een aangespoelde bruinvis, ontdekten onderzoekers van de Universiteit Utrecht twee vrouwelijke foetussen in de baarmoeder van deze walvisachtige. De vondst van een tweeling in een bruinvis is niet eerder beschreven in de literatuur. Ook bij andere walvissen en dolfijnen is dit geen veelvoorkomend verschijnsel. Een unieke vondst dus!

Bericht uitgegeven door de Faculteit Diergeneeskunde, Universiteit Utrecht en Ecomare [land] op [publicatiedatum]

Voor het eerst is gevonden dat bruinvissen ook tweelingen kunnen dragen. Tijdens onderzoek naar de doodsoorzaak van een aangespoelde bruinvis, ontdekten onderzoekers van de Universiteit Utrecht twee vrouwelijke foetussen in de baarmoeder van deze walvisachtige. De vondst van een tweeling in een bruinvis is niet eerder beschreven in de literatuur. Ook bij andere walvissen en dolfijnen is dit geen veelvoorkomend verschijnsel. Een unieke vondst dus!

Aangespoeld
De bruinvis spoelde op 13 april 2011 aan op het strand van Texel. Het ging om een dood volwassen vrouwtje van 151 centimeter en bijna 50 kilo. Hoewel bruinvissen gemakkelijk 150 centimeter kunnen worden, is het overgrote deel van de in Nederland aangespoelde bruinvissen een stuk kleiner. Het dier was al een tijdje dood toen het aanspoelde en daarom al in verregaande staat van ontbinding. In het kader van onderzoek naar de doodsoorzaak van aangespoelde bruinvissen hebben medewerkers van Ecomare en IMARES Wageningen UR het dier opgehaald en in een vriezer bewaard. Wetenschappers van de faculteit Diergeneeskunde, Universiteit Utrecht hebben de bruinvis vervolgens onderzocht.

Een dood aangespoelde bruinvis (foto: Salko de Wolf)

Hele kleine kans
Tussen 2008 en 2013 zijn op de faculteit Diergeneeskunde 169 aangespoelde volwassen vrouwtjesbruinvissen onderzocht, waarvan er 28 zwanger waren. Bij maar één bleek het om een tweeling te gaan. Na het verzamelen van zwangerschapsgegevens van de omringende Noordzee landen (Noord-Frankrijk, België, Schotland en Duitsland) bleek dat daar ook nog nooit een tweeling was gevonden. Tweelingen komen dus zeker niet vaak voor bij bruinvissen! De tweelingfoetussen waren kleiner van stuk dan de gevonden eenlingen in dezelfde periode, wat lijkt te wijzen op een groeiachterstand.

Bruinvis onderzoek
Onderzoek naar de doodsoorzaak van bruinvissen vindt sinds 2008 plaats bij de faculteit Diergeneeskunde te Utrecht. Dit gebeurt in opdracht van het ministerie van Economische Zaken, omdat bruinvissen in onze wateren beschermd zijn. Tijdens het onderzoek worden ook gegevens verzameld met betrekking tot de biologie en ecologie van bruinvissen. Helaas was dit volwassen vrouwtje in te verregaande staat van ontbinding om de doodsoorzaak te kunnen achterhalen, maar heeft de sectie aangetoond dat ook uit rottere dieren nog waardevolle informatie te verkrijgen is. Dit onderzoek zou niet mogelijk zijn zonder de inzet van vrijwilligers en organisaties binnen het strandingsnetwerk.

Publicatie
De vondst van de tweelingfoetus is recent gepubliceerd als ‘short note’ in Aquatic Mammals Journal issue 40.4.

Tekst: Ecomare en Universiteit Utrecht
Foto: Salko de Wolf