Inktvisjes in het ei gefotografeerd

Ecomare
4-JUL-2014 - Het komt niet vaak voor dat je dieren ín het ei kunt fotograferen, maar bij pijlinktvissen kan dat wel. De eisnoeren zijn doorzichtig, daardoor kun je de inktvisjes al zien voordat ze uitkomen. Ecomare-medewerkster Sytske Dijksen vond een aangespoelde tros eisnoeren van dwergpijlinktvissen op de Hors en maakte er foto’s van. “Eén van de inktvisjes veranderde zelfs al van kleur,” zei Sytske. Het leverde een mooie fotoreportage op van inktvisjes in het ei.

Bericht uitgegeven door Ecomare [land] op [publicatiedatum]

Het komt niet vaak voor dat je dieren ín het ei kunt fotograferen, maar bij pijlinktvissen kan dat wel. De eisnoeren zijn doorzichtig, daardoor kun je de inktvisjes al zien voordat ze uitkomen. Ecomare-medewerkster Sytske Dijksen vond een aangespoelde tros eisnoeren van dwergpijlinktvissen op de Hors en maakte er foto’s van. “Eén van de inktvisjes veranderde zelfs al van kleur,” zei Sytske. Het leverde een mooie fotoreportage op van inktvisjes in het ei.

Beschermde eieren
Pijlinktvissen beschermen hun eieren met een transparant omhulsel. Je kunt het vergelijken met kikkerdril. Ze maken er snoeren van en zetten ze vast op de zeebodem. Na twee weken komen de eitjes uit. Soms laten de eisnoeren los, waarna ze aanspoelen op het strand. Als ze niet te lang op het droge liggen houden, de eieren het wel even uit. Toen Sytske haar vondst in het zeewater legde kwamen de inktvisjes gewoon uit. Al snel zwommen er tientallen piepkleine inktvisjes rond.

Net uit het ei en al helemaal compleet (foto: Foto Fitis, Sytske Dijksen)

Van kleur verschieten
Inktvissen kunnen zich goed camoufleren door van kleur te veranderen. Dit gebeurt met behulp van speciale cellen in de huid: de chromatoforen. Door het openen en sluiten van deze met pigment gevulde chromatoforen kunnen ze binnen een seconden van kleur verschieten. In geval van nood kunnen ze ook wolkjes inkt spuiten om belagers af te leiden.

Dwergpijlinktvisjes in het ei (foto: Foto Fitis, Sytske Dijksen)

In het ei kunnen ze ook al van kleur verschieten (foto: Foto Fitis, Sytske Dijksen)

Miniatuur-inktvisjes
De jonge pijlinktvisjes zien er al helemaal uit als echte miniatuur-inktvisjes, ook al zijn ze nog maar enkele millimeters groot. Ze blijven dicht langs de kust tot het kouder wordt, dan trekken ze naar het diepere en nog warmere water in het midden van de Noordzee. Volwassen dwergpijlinktvissen worden zo’n twaalf tot twintig centimeter groot. In het voorjaar komen ze weer terug naar de kust om eisnoeren te leggen. Ze komen algemeen voor in de Noordzee, de Waddenzee en het deltagebied. Aan de kusten van de Noordzee is de dwergpijlinktvis de meest voorkomende inktvissoort.

Volwassen dwergpijlinktvis (foto: Oscar Bos)

Meer weten?
In de encyclopedie van Ecomare kun je meer lezen over dwergpijlinktvissen.

Tekst: Ecomare
Foto's: Foto Fitis, Sytske Dijksen; Oscar Bos