voor eenmalig gebruik, eisnoer gewone pijlinktvis

Inktviseieren op ‘t strand

Ecomare
7-MEI-2015 - In mei leggen niet alleen alle vogels een ei. Ook de inktvissen in de Noordzee beginnen daar nu mee! Fotografe Sytske Dijksen vond op het puntje van de Texelse Hors een streng met dwergpijlinktviseitjes. Inktvissen leggen hun eieren in het voorjaar in strengen op de zeebodem, vast aan iets stevigs. Toch raken ze soms los en spoelen aan op het strand. In deze tijd van het jaar heb je dus best kans om inktviseieren op het strand te vinden.

Bericht uitgegeven door Ecomare [land] op [publicatiedatum]

In mei leggen niet alleen alle vogels een ei. Ook de inktvissen in de Noordzee beginnen daar nu mee! Fotografe Sytske Dijksen vond op het puntje van de Texelse Hors een streng met dwergpijlinktviseitjes. Inktvissen leggen hun eieren in het voorjaar in strengen op de zeebodem, vast aan iets stevigs. Toch raken ze soms los en spoelen aan op het strand. In deze tijd van het jaar heb je dus best kans om inktviseieren op het strand te vinden.

Doorzichtig
Sytske heeft vorig jaar ook al eens strengen met dwergpijlinktvisjes gevonden. Die waren toen al helemaal volgroeid. Omdat de eistrengen doorzichtig zijn kon je de inktvisjes prachtig zien zitten. Toen ze het eisnoer in het water deed, kwamen de inktvisjes uit! Zo ver was het eisnoer dat ze deze keer vond nog niet. Er is nog geen inktvisje in te herkennen…

Het gevonden eisnoer van de dwergpijlinktvis (foto: Foto Fitis, Sytske Dijksen)

Noordzee
In de Noordzee leven meerdere soorten inktvissen. De verschillende soorten kun je in twee groepen verdelen: de achtarmen en de tienarmen. In de Noordzee komt de kleine achtarm voor. Verder leven er vrijwel alleen tienarmige soorten: zeekatten en pijlinktvissen. Aan de kust van de Noordzee is de dwergpijlinktvis de meest voorkomende pijlinktvis, maar ook de gewone pijlinktvis en de grote pijlinktvis komen hier voor. Deze leven in het algemeen wat verder van de kust.

Jonge dwergpijlinktvissen in het eisnoer (foto: Foto Fitis, Sytske Dijksen)

Verschillend
De eisnoeren van inktvissen zitten meestal in kluwens aan elkaar vast. De snoeren van de gewone pijlinktvis zijn langwerpig en geelwit van kleur. Wanneer ze op het strand terecht zijn gekomen lijken de kluwens net een pruik of een ouderwetse zwabber. De eisnoeren van dwergpijlinktvissen zijn helemaal doorzichtig en lopen aan het uiteinde wat wijder uit dan de snoeren van de gewone pijlinktvis. De eisnoeren van zeekatten bestaan uit allemaal bolletjes. Wanneer ze net gelegd zijn, zijn ze doorzichtig, maar het vrouwtje spuit er inkt op waardoor ze zwart worden.

De eisnoerkluwen van de gewone pijlinktvis (foto: Foto Fitis, Sytske Dijksen)

Meer weten?
In de digitale encyclopedie van Ecomare kun je meer lezen over inktvissen in de Noordzee.

Tekst: Ecomare
Foto's: Foto Fitis, Sytske Dijksen