Otter.
EENMALIG GEBRUIK

Wederom redt medewerker waterschap jonge otters

Zoogdiervereniging
28-NOV-2014 - Een paar weken geleden werd weer een zogend ottervrouwtje doodgereden. Dit keer ten noorden van Zwolle. Na bijna twee weken heeft een medewerker van het Waterschap Groot Salland de twee otterjongen gevonden. Het gaat redelijk goed met ze.

Bericht uitgegeven door de Zoogdiervereniging [land] op [publicatiedatum]

Een paar weken geleden werd weer een zogend ottervrouwtje doodgereden. Dit keer ten noorden van Zwolle. Na bijna twee weken heeft een medewerker van het Waterschap Groot Salland de twee otterjongen gevonden. Het gaat redelijk goed met ze.

Eind oktober werd bij de Rottige Meente een zogend ottervrouwtje werd doodgereden. De jongen werden toen door medewerkers van het Waterschap Fryslân en Reest & Wieden gevonden. Twee weken later was het weer raak. Ten noorden van Zwolle werd een zogend ottervrouwtje doodgereden. Enkele zoektochten naar de jongen leverden aanvankelijk niets op, maar bijna twee weken later vond een medewerker van het Waterschap Groot Salland toch de twee verweesde otters. Medewerkers van Staatsbosbeheer hebben de jongen vervolgens gevangen. De jongen zijn wederom naar opvangcentrum de Fûgelhelling vervoerd en maken het redelijk goed. Waarschijnlijk hebben de jongen die twee weken overleefd door het eten van mosselen en ander gemakkelijk te verkrijgen voedsel.

De jonge otters maken het redelijk goed (foto: Ron Williams)

Dat er zo kort achter elkaar zogende otters worden doodgereden, maakt weer duidelijk hoe belangrijk het is dat verkeersknelpunten waar otters worden doodgereden, worden aangepakt. Het verkeer is waarschijnlijk het grootste probleem voor de Nederlandse otterpopulatie die met ongeveer honderd dieren nog klein en daardoor kwetsbaar is. Nadat Stichting Das & Boom en Stichting Otterstation Nederland een rechtszaak hadden aangespannen tegen de Nederlandse Staat, heeft de rechter de Nederlandse overheid opgedragen belangrijke knelpunten aan te pakken.

Wederom speelt een medewerker van een waterschap een belangrijke rol in het redden van verweesde otters. Daarmee zijn de waterschappen van belang bij de bescherming en instandhouding van de Nederlandse otterpopulatie.

Voor beelden van de otters zie Hart van Nederland (SBS6), editie van 20 november vanaf minuut: 18.40.

Tekst: Vilmar Dijkstra, Zoogdiervereniging
Foto: Ron Williams