bruin zandoogje vierkant

Is junidip vlinders eindelijk voorbij?

De Vlinderstichting
25-JUN-2015 - Vlinders met meerdere generaties per jaar vliegen vaak in mei en dan weer in juli. In juni is er dan ook vaak een periode dat er maar erg weinig dagvlinders te zien zijn. Dit jaar duurde deze junidip vele weken.

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting [land] op [publicatiedatum]

Vlinders met meerdere generaties per jaar vliegen vaak in mei en dan weer in juli. In juni is er dan ook vaak een periode dat er maar erg weinig dagvlinders te zien zijn. Dit jaar duurde deze junidip vele weken.

De bruin zandoogjes komen voorzichtig los en markeren het einde van de junidip (foto: Kars Veling)Het fenomeen junidip is bekend bij de vlinderaars. Elk jaar is er een periode dat de voorjaarsvlinders zijn uitgevlogen en dat de zomervlinders er nog niet zijn. Soms is de dip maar een paar dagen, maar dit jaar een week of drie. Zelfs de altijd zo talrijke koolwitjes lieten zich de afgelopen weken maar sporadisch zien.

Het bruin zandoogje is de soort die het einde van de dip inleidt, want deze vliegt in normale jaren vanaf begin juni en aan het einde van de maand is hij vaak al zeer veel aanwezig. Dit jaar waren alle vlinders laat en ook nu komen er nog relatief weinig waarnemingen van bruin zandoogje binnen bij Telmee en Waarneming. Nu er een warmere periode aanbreekt zal dat trouwens snel veranderen en we verwachten volgende week grote aantallen bruin zandoogjes.

De drie witjes komen ook de komende tijd weer tevoorschijn, v.l.n.r. klein geaderd witje, klein koolwitje & groot koolwitje (foto’s: Kars Veling)

Het meest te zien in juni en begin juli: groot dikkopje (foto: Kars Veling)Een andere vroege zomersoort is het groot dikkopje. Ook deze begint nu schoorvoetend. Groot dikkopje heeft, net als bruin zandoogje, maar één generatie per jaar. De vliegtijd van deze soort is vrij kort en duurt zo’n beetje tot eind juli. Bruin zandoogjes kunnen we nog tot ver in augustus tegenkomen en zelfs nog wel in september. De al genoemde koolwitjes, we hebben er drie in ons land, zullen nu ook niet lang meer op zich laten wachten. Klein geaderd witje vliegt vooral in de wat meer natuurlijke gebieden, klein koolwitje overal maar vooral in landbouwgebied en het groot koolwitje dat gek is op de kool in onze moestuin. In de tuin kunnen we nu de eerste verse kleine vossen tegenkomen en ook atalanta en distelvlinder, beide trekvlinders, zijn de komende tijd nog te zien. Ook in de tuin is de junidip binnenkort voorbij en als de komende weken de vlinderstruiken gaan bloeien kunnen we daar, als het zonnig en warm is, weer veel vlinders op te zien krijgen. Alle tuinwaarnemingen kun je doorgeven via de Jaarrond Tuintelling.

Tekst en foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting