Ernstig bedreigde paddenstoelen bij verkeersknooppunt Coenplein

Nederlandse Mycologische Vereniging
3-JUN-2015 - Een lid van de Nederlandse Mycologische Vereniging vond in de berm van verkeersknooppunt Coenplein bij Oostzaan (NH) een plek met bruinachtige kluifzwammen. Bij nadere inspectie bleek het te gaan om exemplaren van de ernstig bedreigde Geaderde kluifzwam. De berm bevindt zich langs een rijbaan van het Coenplein die van de A10 naar de A8 voert. Nog geen 500 meter verderop langs de A8 werden nog meer Geaderde kluifzwammen gevonden.

Bericht uitgegeven door de Nederlandse Mycologische Vereniging [land] op [publicatiedatum]

Een lid van de Nederlandse Mycologische Vereniging vond in de berm van verkeersknooppunt Coenplein bij Oostzaan (NH) een plek met bruinachtige kluifzwammen. Bij nadere inspectie bleek het te gaan om exemplaren van de ernstig bedreigde Geaderde kluifzwam. De berm bevindt zich langs een rijbaan van het Coenplein die van de A10 naar de A8 voert. Nog geen 500 meter verderop langs de A8 werden nog meer Geaderde kluifzwammen gevonden.

Vierde vondst langs een snelweg
Twee jaar geleden werden er langs een andere snelweg, de N8 bij Wormerveer, ook Geaderde kluifzwammen (Helvella fusca) gevonden. Er werd weinig ruchtbaarheid aan gegeven omdat men van een toevalstreffer uitging. Hier werden in een berm van enige honderden meters lang tientallen exemplaren geteld. Op deze locatie kon gericht naar paddenstoelen worden gezocht omdat de berm met bomen zich bevond tussen de snelweg en een fietspad. Helaas zijn de meeste bermen van snelwegen en verkeerspleinen niet op een dergelijke manier per fiets of lopend te bereiken.

Geaderde kluifzwammen (foto: Martijn Oud)

Door de mooie vondsten van de berm van de N8 aangespoord zocht een lid van de NMV ook in de bermen van het Coenplein. Inderdaad vond hij na enig zoeken Geaderde kluifzwammen. Deze vondst betekent de vierde locatie met Geaderde kluifzwammen langs snelwegen in de onmiddellijke omgeving van Amsterdam.

Toen hij besloot ze te fotograferen stond er binnen “no time” een aantal agenten achter hem met de vraag wat hij er in hemelsnaam aan het doen was.

Geaderde kluifzwammen (foto: Martijn Oud)

De bermen van het Coenplein, de A10 en de A8 zijn plaatselijk beplant met bomen waaronder veel populieren. Zonder bomen ook geen Geaderde kluifzwammen omdat kluifzwammen bomen nodig hebben waarmee ze in symbiose leven (mycorrhiza’s te vormen). De ernstig bedreigde Geaderde kluifzwam lijkt door deze vier vondsten langs snelwegen en verkeerspleinen minder kwetsbaar dan gedacht. Er zijn namelijk nauwelijks plaatsen te bedenken met meer luchtverontreiniging in de vorm van fijnstof. Hierdoor zijn er waarschijnlijk niet veel andere soorten paddenstoelen te vinden.

Geaderde kluifzwammen (foto: Martijn Oud)

Onderzoek nauwelijks mogelijk
Bermen van snelwegen en verkeerspleinen beslaan in ons kleine landje een groot oppervlak. Desondanks wordt er nauwelijks onderzoek verricht naar natuurwaarden, omdat ervan wordt uitgegaan dat er weinig te vinden is. Daardoor is onderzoek naar natuurwaarden op dergelijke plaatsen onaantrekkelijk. In het verleden werd er nauwelijks naar omgekeken. Toch kan er wel degelijk sprake zijn van een uitbundige aanwezigheid van specifieke soorten waaronder zelfs zeldzame. De vondst van de ernstig bedreigde Geaderde kluifzwam bij het Coenplein is hier een goed voorbeeld van. Het zoeken naar paddenstoelen in de bermen van snelwegen is trouwens geen sinecure. De snelwegen zouden overgestoken moeten worden om bepaalde bermen te kunnen bereiken. Onmogelijk om te doen en streng verboden.

Tekst en foto’s: Martijn Oud, Nederlandse Mycologische vereniging