Onze maanvis is een joekel

Ecomare
30-JAN-2015 - In de Noordzee leven zeemonsters! Maanvissen, haringkoningen, reuzenhaaien, potvissen, rode haarkwallen. Ze komen hier allemaal voor, ook al is het soms per ongeluk. Soms spoelen ze aan op Texel. In de expositie van Ecomare kun je skeletten of modellen van deze vondsten bewonderen. In de meeste gevallen gaat het om de wat kleinere exemplaren van hun soort, maar uit nieuw onderzoek blijkt dat onze maanvis echt uitzonderlijk groot is!

Bericht uitgegeven door Ecomare [land] op [publicatiedatum]

In de Noordzee leven zeemonsters! Maanvissen, haringkoningen, reuzenhaaien, potvissen, rode haarkwallen. Ze komen hier allemaal voor, ook al is het soms per ongeluk. Soms spoelen ze aan op Texel. In de expositie van Ecomare kun je skeletten of modellen van deze vondsten bewonderen. In de meeste gevallen gaat het om de wat kleinere exemplaren van hun soort, maar uit nieuw onderzoek blijkt dat onze maanvis echt uitzonderlijk groot is!

Mythes ontkracht
Zeemonsters zijn hele grote beesten. Maar kloppen de maten van de grootste inktvis, maanvis of blauwe vinvis, of hebben mensen de afmetingen van de zeereuzen flink opgerekt? Een groep van 15 biologen hebben de gegevens van 25 zeereuzen nagekeken. Ze onderzochten alle waarnemingen van over de hele wereld. Vervolgens controleerden ze waar de maximumwaarden op gebaseerd waren. Er waren nogal wat onbetrouwbare meldingen bij.

Maanvismodel in Ecomare’s Zeeaquarium (foto: Pam Lindeboom)

Kleiner dan gedacht
Van de haringkoning wordt vaak beweerd dat hij wel 11 meter lang kan worden. Maar de grootste haringkoning die ooit echt opgemeten is, was maar 8 meter lang. De grootste echt gemeten reuzenpijlinktvis was 12 meter, terwijl er verhalen rond gaan van reuzenpijlinktvissen van wel 30 meter. De biologen berekenden ook de lengte waar 75% van de meldingen van een soort onder zat. Dit wordt de driekwart afmeting genoemd. Driekwart van de reuzenpijlinktvissen is kleiner dan 9 meter.

En de winnaar is…
De onverwachte winnaar uit het onderzoek is de rode haarkwal. De tentakels van dit dier kunnen veel langer worden dan vaak wordt gedacht. Met 36,6 meter is dit dier verreweg het langste zeemonster dat er bestaat!

Uitzonderingen
Er zijn ook uitzonderingen. Een potvis haalt normaal gesproken hooguit 20 meter, maar er is één betrouwbare melding van een 24 meter lange potvis. De onderzoekers vermoeden dat die potvis een ongezonde afwijking moet hebben gehad. Je hebt ook extreem grote mensen, maar dat zijn ook uitzonderingen.

Te zien in Ecomare
In de omgeving van Texel zijn een aantal van deze reuzensoorten aangespoeld. Hieronder is een lijst van maximale afmetingen, de driekwart afmetingen, en de afmetingen van vijf soorten zeereuzen die Ecomare in de tentoonstelling heeft staan. De meeste 'zeereuzen' uit onze collectie zijn kleiner dan de driekwartmaat, hoe indrukwekkend ze er ook uitzien. Alleen onze maanvis blijkt echt een knoeper te zijn!

Lengte in meters Maximaal Driekwart In Ecomare
Reuzenhaai 12,27 7,10 3,87
Haringkoning 8 4 3,5
Maanvis 3,3 1,37 2,23
Lederschildpad(schild) 2,13 1,64 0,70
Potvis 24 14,33 14

De echte maanvis wordt schoongespoeld door toenmalig conservator Johan Reydon, 1993 (foto: Salko de Wolf)
Meer weten
Lees meer over zeemonsters, reuzenhaaien, haringkoningen, maanvissen, zeeschildpadden en potvissen in onze digitale encyclopedie. Voor de echte liefhebber: het onderzoeksverslag.

Tekst: Ecomare
Foto's: Pam Lindeboom; Salko de Wolf