Nieuwe plantensoort ontdekt voor Schiermonnikoog

6-SEP-2015 - Eind augustus ontdekte een onderzoeksgroep een nieuwe plantensoort op Schiermonnikoog, de zeealant. Een zeer bijzondere vondst aldus boswachter Cynthia Borras van Natuurmonumenten: 'De vierde vindplaats in Nederland!'

Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]

Eind augustus ontdekte een onderzoeksgroep een nieuwe plantensoort op Schiermonnikoog, de zeealant. Een zeer bijzondere vondst aldus boswachter Cynthia Borras van Natuurmonumenten: 'De vierde vindplaats in Nederland!'

Onderweg naar het Willemsduin
De onderzoeksgroep onder leiding van Bart van Tooren, hoofd kwaliteitszorg bij Natuurmonumenten, nam enkele vegetatieproefvlakken op het Groene Strand en op de strandvlakte van Schiermonnikoog op. Borras: 'Onderweg naar het Willemsduin waar je de slenk over moet steken, liep de groep een stukje richting het strand om de slenk droog te kunnen passeren. De zeealant stond tussen strandkweek en kwelderzegge vlakbij de slenk'.

Zeealant (foto: Peter Meininger)

Vierde vondst van Nederland
'Het is na Goeree, Griend en Texel, de vierde vondst van de soort in Nederland, en tevens de meest noordoostelijke. Het is een mediterraan-atlantische soort die wellicht mede door klimaatverandering opschuift naar het noorden'.

Oorspronkelijk uit het Middellandse zeegebied
De plant werd voor het eerst in 2006 in Nederland in de Kwade Hoek in Zuid-Holland aangetroffen. De dichtstbijzijnde oorspronkelijke groeiplaatsen zijn te vinden in Zuidoost-Engeland vlakbij Harwich. Normaal komt het geel bloeiende plantje in Bretagne en verder zuidwaarts tot in het Middellandse zeegebied voor. Misschien kom je het bijzonder plantje wel tegen als je 'een rondje Schiermonnikoog' gaat doen. Natuurlijk zijn er ook bewegwijzerde routes door Nationaal Park Schiermonnikoog.

Tekst: Natuurmonumenten
Foto: Peter Meininger, Saxifraga