Gevlekte toonhaai, creative commons thumbnail

Bijzondere vondst tijdens juttersexcursie op Schiermonnikoog

21-AUG-2015 - Half augustus deden deelnemers aan de juttersexcursie op Schiermonnikoog wel een heel bijzondere vondst! Het Vrijwilligers Collectief van Nationaal Park Schiermonnikoog vond bij paal 5 een één meter lange gladde haai.

Bericht uitgegeven [land] op [publicatiedatum]

Half augustus deden deelnemers aan de juttersexcursie op Schiermonnikoog wel een heel bijzondere vondst! Het Vrijwilligers Collectief van Nationaal Park Schiermonnikoog vond bij paal 5 een één meter lange gladde haai.

Strandvondsten
De jutterstocht op Schiermonnikoog is altijd een leuke en spannende excursie. Wat zou er vandaag allemaal aan het strand te vinden zijn? Deze keer was het een gladde haai. De ogen en een deel van de kieuwen waren al weg, maar verder was de haai nog helemaal gaaf. Boswachter Cynthia Borras: 'De huid van de haai voelt een beetje aan als schuurpapier. Aan de onderkant kun je de karakteristieke haaienbek zien'.

Gevlekte toonhaai, een van de gladde haaien die in de Nederlandse kustwateren voorkomt (foto: Hans Hillewaert)

Kenmerken gladde haai
'De gladde haai heeft geen scherpe tanden, maar platte tanden waar hij schelp- en schaaldieren mee openbreekt. Gladde haaien leven dicht onder de kust, onder andere in de Noordzee, tot een diepte van zo'n 200 meter'.

Zelf op zoek naar zeeschatten
Zin gekregen om zelf eens langs de vloedlijn te kijken wat er is aangespoeld na een stevige storm? Op zaterdag 22 augustus vertrekt er om 10.00 uur weer een juttersexcursie vanaf bezoekerscentrum Schiermonnikoog. Aanmelden kan via de site van het Nationaal Park Schiermonnikoog.

Bron: Natuurmonumenten
Foto: Hans Hillewaert, Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationaal licentie