Blauwe deken in het bos

Ecomare
21-MEI-2015 - Het is een pracht om te zien: de bloeiende wilde hyacinten in De Dennen op Texel. Het kan je niet ontgaan als je deze dagen op het eiland bent en het bos bezoekt; een blauwe zweem die de bodem bedekt. Hoewel het geen inheemse plant is in Nederland is de wilde hyacint hier niet meer weg te denken, zeker op Texel.

Bericht uitgegeven door Ecomare [land] op [publicatiedatum]

Het is een pracht om te zien: de bloeiende wilde hyacinten in De Dennen op Texel. Het kan je niet ontgaan als je deze dagen op het eiland bent en het bos bezoekt; een blauwe zweem die de bodem bedekt. Hoewel het geen inheemse plant is in Nederland is de wilde hyacint hier niet meer weg te denken, zeker op Texel.

Loofbossen in de duinen
Wilde hyacinten worden ook vaak boshyacinten genoemd omdat deze planten vooral te vinden zijn onder de bomen in loofbossen. Ze groeien het best op vochtige bodems aan de rand van duingebieden maar ook in eendenkooien en op landgoederen. Hoewel blauw de meest voorkomende kleur is, vind je ook roze en zelfs witte wilde hyacinten. Je zou het niet zo gauw zeggen, maar deze plant valt onder de aspergefamilie.

Wilde hyacinten kunnen zowel blauw, roze als wit zijn (foto: Ria Wagemaker)

Stinsenplant
De wilde hyacint is een zogenaamd stinsenplant, samen met onder andere sneeuwklokjes, daslook en verschillende soorten vogelmelk. Stins is een Fries woord voor stenen huis. Vroeger konden alleen de rijke mensen zich een stenenhuis veroorloven. En vaak lieten ze hun landgoederen vullen met sierplanten uit andere landen, die later verwilderden.

Koud weer voordelig
Ga zelf maar kijken! Hoewel mensen vaak snakken naar hogere temperaturen in het voorjaar, blijven de bloeiende wilde hyacinten juist langer in hun pracht wanneer het wat koeler is, zoals nu. Heeft een koel voorjaar toch ook zo zijn voordelen!

Een blauwe deken van wilde hyacinten langs de Tureluur (foto: Foto Fitis, Sytske Dijksen)

Tekst: Ecomare
Foto's: Ria Wagemaker; Foto Fitis, Sytske Dijksen