Vangst van glasaal, tweejarige paling en driedoornige stekelbaars die vanuit het Grevelingenmeer via Gemaal Kilhaven (Ouddorp) naar binnen willen trekken

Komend weekend internationale glasaaltelling

Stichting RAVON
18-MEI-2016 - Na het grote succes in 2014 wordt dit jaar op 21 mei de 2e editie van World Fish Migration Day (WFMD) gevierd. Tijdens deze dag wordt er wereldwijd aandacht geschonken aan het belang van vrije migratieroutes voor vissen. Als onderdeel van World Fish Migration Day wordt er op 20 mei een internationale ‘Eel Count’ gehouden, waarbij vrijwilligers de jonge (glas)alen tellen.

World Fish Migration Day (WFMD)

De tweede editie van WFMD wordt op 21 mei 2016 gevierd met meer dan 400 evenementen in 60 landen. Het doel is mensen kennis te laten maken met trekvissen en bewust te maken van hun migratieroutes en knelpunten. Op www.worldfismigrationday.com vind je een volledig overzicht van alle evenementen. Ook door heel Nederland worden tientallen evenementen georganiseerd door een groot aantal organisaties.

Hoeveel glasalen zullen we vrijdag 20 mei tellen?

Internationale glasaaltelling ‘The Eel Count’

De Europese aal en de Amerikaanse aal gaan achteruit en staan op de lijst van bedreigde diersoorten. Alen migreren vanuit hun paaigebieden in de Sargasso Zee richting zoete wateren om daar op te groeien. De jonge alen, glasalen, trekken in het voorjaar vanuit zee de zoete wateren binnen. Om wereldwijd inzicht te krijgen in de actuele situatie, tellen vrijwilligers op 20 mei glasalen in het Verenigd Koninkrijk, Spanje, België, Nederland en de Verenigde Staten. De volgende dag, op WFMD, worden de resultaten gebundeld en wereldkundig gemaakt. Nederland doet met ruim 30 locaties mee aan deze internationale Eel Count, vanuit de projecten Samen voor de Aal en het Noordzeekanaal Snelweg voor Vis. Binnen deze projecten wordt door een groot aantal organisaties samenwerkt (zie onder) en vinden dankzij inzet van meer dan 100 vrijwilligers het gehele voorjaar tellingen plaats in Noord-Holland en Zuid-Holland.

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.

Van zout naar zoet aankomst van een wereldreiziger van blikonderwater op Vimeo

Kom kijken!

Glasaalmonitoring 2016 op 15 locaties in Zuid-Holland en 18 locaties in Noord-Holland

Ben je geïnteresseerd in de Eel Count? Kom dan kijken! De vrijwilligersteams starten om 22:00 uur en tellen de glasalen en andere soorten minimaal een half uur met een kruisnet. Als je een locatie wilt bezoeken, stuur dan ter afstemming een bericht naar Sanne Ploegaert, s.ploegaert@ravon.nl. Locaties en resultaten vind je op http://tellen.ravon.nl/kruisnetmonitoring/.

Projectgroep Samen voor de Aal (Rijkswaterstaat West Nederland Zuid, Hoogheemraadschap van Delfland, Waterschap Hollandse Delta, Provincie Zuid-Holland, Waterschap Rivierenland, Stichting RAVON, World Fish Migration Foundation)

Samenwerkingsverband Noordzeekanaal Snelweg voor Vis (Rijkswaterstaat West Nederland Noord, Provincie Noord-Holland, Hoogheemraadschap van Rijnland, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Waternet, Waterschap Amstel Gooi en Vecht, Gemeente Amsterdam, Havenbedrijf Amsterdam, Sportvisserij MidWest Nederland, World Fish Migration Foundation, Stichting RAVON)

Tekst: Sanne Ploegaert & Martijn Schiphouwer, RAVON
Foto’s: Sanne Ploegaert, RAVON (leadfoto: vangst van glasaal, tweejarige paling en driedoornige stekelbaars die vanuit het Grevelingenmeer via Gemaal Kilhaven (Ouddorp) naar binnen willen trekken); Jelger Herder, Digital Nature
Film: Blikonderwater.nl