Bloemen Vicia serratifolia

Nieuwe plant in Zeeland door Tour de France

FLORON
5-JUL-2016 - De Tour de France bracht het afgelopen jaar niet alleen veel fietsliefhebbers naar Nederland; ook een nieuwe soort voor Zeeland vond zo haar weg. De finish van de eerste etappe was op Neeltje Jans, onderdeel van de Oosterscheldekering. Exact op de plek waar ten tijde van de Tour de France een aantal uit Frankrijk afkomstige vrachtwagens had gestaan, vond Ed Stikvoort een onbekende wikke.

Het bleek te gaan om een wikke met opvallende purperkleurige bloemen, afkomstig is uit het Middellandse Zeegebied en met de naam Vicia serratifolia (synoniem: Vicia narbonensis subsp. serratifolia). Het is de eerste keer dat deze soort in Zeeland is gevonden. Een officiële Nederlandse naam moet zij nog ontberen. Die krijgt zij later in overleg met Belgische collega’s. Voorlopig figureert zij onder de werknaam Getande wikke, vanwege de bladeren met een getande bladrand.  

Getande wikke groeit in haar oorsprongsgebied als onkruid op graanakkers. Buiten haar natuurlijke verspreidingsgebied wordt ze vooral gevonden op over- en opslagplaatsen van graan. Getande wikke wordt daarom ook wel een graanadventief genoemd. In de afgelopen eeuw is de soort enkele keren op verschillende plaatsen in Nederland waargenomen. Getande wikke heeft zich nooit weten te handhaven en is daarom niet ingeburgerd in de Nederlandse flora. Of het haar nu wel zal lukken is nog even afwachten.

De purperen bloemen en de bladeren met gezaagde bladrand zijn heel kenmerkend voor Getande wikke 

Dat de soort op de finish van de Tour de France-etappe in Neeltje Jans is aangetroffen past niet helemaal in het plaatje van een graanadventief. Hoe is ze dan in Zeeland gekomen? Op haar vindplaats stonden ten tijde van de Tour de France vrachtwagens uit Franrijk geparkeerd. Het is niet ondenkbaar dat zaden met deze vrachtwagens zijn meegelift naar Nederland. Die vrachtwagens zijn al lang verdwenen, maar gelukkig kunnen we met de Getande wikke nog steeds nagenieten van de Tour uit 2015.

Tekst: Leonie Tijsma, FLORON; Peter Meininger, Rijkswaterstaat, FLORON district Zeeland
Foto's: Peter Meininger Rijkswaterstaat, FLORON district Zeeland; Filip Verloove