wasbeer

Waterhyacint, wasbeer en andere exoten in de ban

Wageningen University
4-AUG-2016 - De waterhyacint, wasbeer, Amerikaanse rivierkreeft en 34 andere uitheemse soorten gaan in de ban. EU-lidstaten zijn vanaf vandaag verplicht soorten op de zogeheten Unielijst te weren en bestrijden.

Paarse bloemen die oprijzen boven donkergroen bladeren; in Nederland verfraaien waterhyacinten talloze vijvers. Maar de van origine Zuid-Amerikaanse plant heeft een schaduwzijde, zegt Bert Lotz, teamleider bij de afdeling Agrosysteemkunde van Wageningen UR. In Nederland kan de plant niet overwinteren door de vorst maar in China is hij een plaag; in warm water vol uitgespoelde meststoffen groeien de waterhyacinten ongeremd. ‘De plant zorgt voor overstromingen en overwoekert soms hele stuwdammen.’

Exoten

De waterhyacint is één van de 37 plant- en diersoorten die de Europese Unie als potentieel zeer schadelijk ziet. Het buitenhouden, bestrijden en afremmen van deze uitheemse soorten, oftewel exoten, krijgt prioriteit. In Nederland bestaat al langer een Team Invasieve Exoten, opgezet door het Ministerie van Economische Zaken en de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA). Zij voeren het Europese beleid uit.

Tekst: Wageningen UR
Foto: Noël Cabbeke