krabben

Bijzonder krabbenduet

Ecomare, Stichting ANEMOON
22-SEP-2016 - Een strandkrabmannetje verstrengeld met een breedpootkrabmannetje, dat is een unieke waarneming. Drie ervaren strandonderzoeksters waren dan ook stomverbaasd toen ze dit op 15 september zagen op het Texelse strand bij paal 9.

Het bijzondere aan deze waarneming is dat de strandkrab een onverwachte partner heeft, in geslacht en in soort. Ook krabbendeskundige Charles Fransen van Naturalis had nooit iets over dit gedrag gehoord of gelezen.

Verschillende soorten

De twee krabbensoorten waar het hier om gaat horen wel tot dezelfde familie, maar zijn niet nauw verwant. Ze komen allebei algemeen voor langs het Nederlandse strand. Op de foto is te zien dat de strandkrab zeepokken op zijn rugschild draagt. Dat wijst op een redelijke ouderdom, mogelijk twee of drie jaar. Jonge krabben hebben zelden zeepokken omdat die nog vaak vervellen. De breedpootkrab had geen zeepokken op zijn schild.

Andersom

De houding van dit bijzondere duo heet precopula. Dat is de buik-aan-rug-houding, met het achterlijf van de bovenste krab, waaronder de twee penissen zitten, half open. In dit geval had de strandkrab die bovenop zat zijn klep gesloten, terwijl deze bij de breedpootkrab open stond. Precies andersom dus.

Parfum

Bij krabben kan het mannetje pas echt paren met zijn partner als deze net verveld is.
Krabben kunnen onder water ruiken of de vervelling aanstaande is. De schilden van de twee verstrengelde krabben waren hard, dat betekent dat ze in ieder geval niet pas verveld waren. De breedpootkrab heeft volgens Charles Fransen mogelijk het parfum van een vrouwtje standkrab of de strandkrab dat van een vrouwtje breedpootkrab opgedaan.

Trouw

Bij de echte paring hebben de krabben een buik-aan-buik-houding, de copula. Voor het zover is houden ze elkaar vast met hun scharen of zijn ze in precopula. In de precopula-periode kan er bij een ontmoeting met een andere krab partnerwisseling optreden, vaak na enige strijd. Na de paring blijven de dieren in het algemeen bij elkaar totdat het vrouwtje na de verveling weer hard geworden is.

Niet zo hecht

De waarneming is gedaan door Ellen van der Niet en Wil Schipper van Strandwacht Katwijk-Noordwijk, een project van Stichting Anemoon, en de Texelse Sytske Dijksen. De dames hebben het stelletje even opgepakt om het beter te kunnen bekijken. Bij het terugzetten lieten de krabben elkaar los. De band was misschien toch niet zo hecht. Het is onbekend hoe dit duet verder is verlopen.

Meer weten?
In de digitale encyclopedie van Ecomare kun je meer lezen over strandkrabben en breedpootkrabben.

Tekst: Ecomare; Stichting Anemoon
Foto: Sytske Dijksen, Foto Fitis