Hyla arborea. Boomkikker

Groene snelweg voor boomkikker

Staatsbosbeheer
22-NOV-2016 - Het moet een elf kilometer lange groene snelweg worden voor de boomkikker in Brabant. Donderdag 17 november werd daarvoor een samenwerkingsovereenkomst ondertekend door o.a. Staatsbosbeheer en verschillende lokale partijen, waaronder Waterschap Brabantse Delta en de Gemeente Breda.

Met de ondertekening begint men aan een ecologische verbindingszone (EVZ) tussen de Molenschotse Heide en Chaam, waardoor het zeldzame 4 centimeter grote diertje en andere dieren en planten zich kunnen verplaatsen tussen natuurgebiedjes. Na verwachting start eind 2017 de uitvoering.

Groene boomkikker

De groene boomkikker was in de jaren tachtig zo goed als uitgestorven in Brabant. Tot verbazing van natuurverenigingen werd één van in totaal drie overgebleven populaties ontdekt op de Molenschotse Heide, op het terrein van Vliegbasis Gilze-Rijen. De EVZ is een natuurlijk ingerichte zone van 25 á 30 meter breed. De EVZ wordt aangelegd vanaf de vliegbasis Gilze en Rijen, en loopt via terrein van Staatsbosbeheer en gronden bij en van golfclub Toxandria, over grondgebied van de gemeente Breda naar de gemeente Alphen-Chaam. Hier sluit hij aan op de Chaamse Bossen. De totale lengte van deze EVZ is ruim 11 kilometer. 

Groene gordel 

Via deze verbindingszone kunnen planten en dieren zich van het ene naar het andere natuurgebied verplaatsen. De verwachting is dat in het kielzog van de groene boomkikker ook andere amfibieën als kikker, pad en salamander verschijnen, net zoals hagedissen, muizen en bunzing. En gehoopt wordt op een das of vos. Daarnaast biedt deze ‘groene gordel’ ook recreatieve mogelijkheden. De route is geschikt voor een wandeling, of een picknick. Gedacht wordt om er een paar picknicktafels en bankjes te plaatsen.

Tekst: Staatsbosbeheer
Foto: Arie de Knijff, Saxifraga