Zeestekelbaars

Zeer zeldzame zeestekelbaars op pierenboot Waddenzee

Ecomare
14-DEC-2016 - Visser Cor Barendse vond op 12 december in de Waddenzee bij Texel een visje dat hij niet herkende. Het had wel wat weg van een kleine snoek. Ecomare-conservator Arthur Oosterbaan kon hem vertellen dat het een zeestekelbaars is. Deze vissen zijn erg zeldzaam in de Waddenzee.

“Zo’n visje heb ik nog nooit eerder gezien.” Dat zei visser Cor Barends toen hij zich bij Ecomare meldde. Hij vond het zonderling diertje op de transportband van de wadpierenboot op de Vlakte van Kerken, in de Waddenzee bij Texel.

Zeebewoner

De zeestekelbaars is in tegenstelling tot de driedoornige en de tiendoornige stekelbaars een echte zeebewoner, die nooit het zoete water opzoekt. Hij leeft tussen wier of zeegras en jaagt op garnalen. De vis heeft een lange rij van 14 tot 17 stekeltjes op de rug en een verlegde snuit. Ze worden zo’n 20 centimeter lang. De zeestekelbaars die Cor had gevangen was ongeveer 10 centimeter.

Zeldzaam

In de tijd dat er nog veel zeegras in de westelijke Waddenzee groeide, voor 1932 dus, was de zeestekelbaars algemeen. Tegenwoordig komt hij er nog wel voor, maar in heel klein aantal. NIOZ-visbioloog Hans Witte heeft er in de tientallen jaren dat hij daar werkte een stuk of drie gezien. Bij Ecomare is één keer eerder een zeestekelbaars binnengebracht, dat was in de vorige eeuw. Die was door kinderen gevangen langs de dijk in de buurt van Oudeschild. Omdat hij zo zeldzaam is heeft Ecomare het visje na de foto meteen teruggebracht naar de Waddenzee.

Zeestekelbaars

Meer weten?

In onze digitale encyclopedie kun je meer lezen over zeestekelbaarzen.

Tekst en foto's: Ecomare (leadfoto: de gevangen zeestekelbaars)