primair wiki

Natuur op Wikipedia

De Vlinderstichting, SoortenNL
16-JAN-2017 - Als je een zoekterm invoert op Google zul je vrijwel altijd een verwijzing naar een Wikipedia-artikel bij de eerste resultaten te zien krijgen. Dat geldt ook voor allerlei zoekopdrachten over natuur: het is een veelgebruikt medium. Als we kijken naar de informatie over planten en dieren dan zien we dat er nog heel wat ruimte is voor aanvulling en verbetering.

Tijdens de workshop werden al artikelen en foto's toegevoegd aan WikipediaWikipedia is een online encyclopedie die inhoud biedt die vrij herbruikbaar, objectief en verifieerbaar is. De Nederlandstalige versie startte op 19 juni 2001 en telt op dit moment al 1,9 miljoen artikelen. Op zaterdag 7 januari was op Natuurplaza een workshop over hoe we de informatie over soorten in Wikipedia-artikelen kunnen verbeteren. De middag was georganiseerd door SoortenNL, samen met de projectgroep natuur van de Vereniging Wikimedia Nederland. Vrijwillige wikipedianen waren aanwezig om de geïnteresseerden van de soortenorganisaties te helpen en uit te leggen op welke manier je inhoud en foto’s, maar bijvoorbeeld ook geluiden kunt toevoegen. Het bleef niet bij theorie: er zijn die middag al diverse plantenteksten gepubliceerd en ook zijn er foto’s van vlinders toegevoegd aan artikelen.

 

Ook sprinkhaangeluiden zijn toegevoegdDe workshop stond niet op zichzelf, want er is de afgelopen maanden al veel meer gebeurd. De teksten over libellen zijn helemaal up-to-date gebracht op basis van de teksten zoals ze al eerder op Libellennet geplaatst waren. De Vlinderstichting heeft als beheerder van Libellennet de inhoud vrijgegeven, waarna vrijwilligers de teksten hebben gebruikt om Wikipedia meer compleet te maken. Iets soortgelijks kan nu gebeuren met informatie op Vlindernet, waarop veel gegevens zijn te vinden over de dagvlinders en de macronachtvlinders en met de informatie over planten op Verspreidingsatlas.nl. De geluiden van sprinkhanen en krekels die zijn opgenomen door Baudewijn Odé zijn inmiddels ook toegevoegd en gekoppeld aan de artikelen over de soorten. Binnenkort zullen de geluiden van de amfibieën volgen. Alle bestanden die worden gebruikt op de Wikimedia-projecten waaronder Wikipedia (informatie) en Wikimedia Commons (illustraties en geluiden) zijn vrij te gebruiken, uiteraard onder bepaalde voorwaarden.

Van veel soorten zijn nog maar weinig goede foto’s opgenomen. Het mooie van Wikipedia is dat iedereen eraan mee kan werken. Sterker nog: de hele encyclopedie staat of valt met de inzet van vrijwilligers. SoortenNL is hard op zoek naar natuurliefhebbers die mee willen helpen om de natuurinformatie op Wikipedia beter en completer te maken op basis van allerlei beschikbare bronnen. Dus heb je mooie foto’s van soorten of biotopen, of beschik je over unieke historische bronnen, of heb je zin om als schrijver of redacteur aan de slag te gaan met gepubliceerde informatie over jouw favoriete soort(groep)? Meld dit op SoortenNL.nl, bij voldoende belangstelling worden er meer workshops georganiseerd.

Tekst: Kars Veling, De Vlinderstichting & Sander Turnhout, SoortenNL
Foto’s: Wikipedia; Kars Veling