Ondanks code rood mooie Dennenslijmkoppen langs de A2

Nederlandse Mycologische Vereniging
20-DEC-2017 - Dennenslijmkoppen reageren op de eerste nachtvorst. Blijkbaar kan het mycelium een extra prikkel goed gebruiken om paddenstoelen te vormen. Vorige week had ons land flink te lijden onder de winterse buien. Nu de sneeuw gesmolten is, zijn er op een bekende vindplaats bij de A2 inderdaad Dennenslijmkoppen gevonden. Naast de Bruine dennenslijmkop, ook de veel zeldzamere Oranje dennenslijmkop.

Dennenslijmkoppen (Hygrophorus hypothejus) leven in symbiose met Grove den (Pinus sylvestris), en zelden met Zwarte den (Pinus nigra) of Fijnspar (Picea abies). Ze komen zowel in jonge als volgroeide naaldbossen voor, en ook bij vliegdennen op de heide. De groeiplaatsen zijn voedselarm met een dunne humuslaag.

Bruine dennenslijmkop

Twee varieteiten

Er worden twee variëteiten onderscheiden. De meest algemene is de Bruine dennenslijmkop (Hygrophorus hypothejus var. hypothejus), maar er bestaat ook nog een zeldzame oranje vorm: de Oranje dennenslijmkop (Hygrophorus hypothejus var. aureus). De Dennenslijmkop komt meestal met enkele exemplaren bij elkaar voor; zeldzamer in grote groepen met tientallen exemplaren.

Oranje dennenslijmkop

Winterse buien

De Dennenslijmkop staat bekend als een slijmkop die je tot diep in januari kunt vinden. Half december is een ideale tijd om erop uit te trekken om deze paddenstoelen te zoeken. Het doel van onze zoektocht was om te controleren hoe Dennenslijmkoppen de winterse gekte van vorige week hadden overleefd.

De Dennenslijmkoppen zullen toen bedekt zijn geraakt met een dikke laag sneeuw. Nu de sneeuw is gaan smelten konden we een bekende groeiplaats in de nabijheid van de A2 controleren op de aanwezigheid van Dennenslijmkoppen. Na een tijdrovende zoektocht vonden we laat in de middag inderdaad flink wat Dennenslijmkoppen. Een deel van de aangetroffen exemplaren zag er niet kakelvers meer uit: waarschijnlijk waren dit al wat oudere paddenstoelen. De eerste nachtvorst in Nederland dateert namelijk al van 7 november toen er op Woensdrecht en Volkel een temperatuur van -3,4 graden Celsius werd gemeten. We troffen echter ook verschillende mooie gave Dennenslijmkoppen aan. Niet alleen gave exemplaren van de matig algemene Bruine dennenslijmkop, maar ook van de veel zeldzamere Oranje dennenslijmkop.

Tekst: Martijn Oud, Nederlandse Mycologische Vereniging
Foto's: Piet Brouwer