Nimf op tekendoek, teken

Minder tekenbeten gemeld dan verwacht in droge julimaand

RIVM, Wageningen University
19-JUL-2018 - Het aantal meldingen van tekenbeten daalde de afgelopen drie weken bijzonder hard. Om uitdroging te voorkomen, verstoppen teken zich beter, maar ook bij dit warme weer zijn ze actief. Blijf dus op tekenbeten letten als je verkoeling zoekt in het bos, in de duinen of in het park.

In juli en juni krijgen onderzoekers van het RIVM en Wageningen University via Tekenradar.nl altijd de meeste tekenbeetmeldingen binnen. In deze twee maanden lopen we in Nederland elk jaar meer dan 500.000 tekenbeten op. Ook dit jaar kregen we in juni heel veel meldingen binnen, maar drie weken geleden daalde dat aantal opeens heel sterk. Het aantal meldingen op Tekenradar.nl lag de afgelopen twee weken bijna twee derde lager ten opzichte van dezelfde periode in de voorgaande jaren (zie onderstaande figuur). Wellicht zoeken meer mensen verkoeling in het zwembad of op het terras, maar bekend is dat teken uitdroging vermijden door bij heel warm en droog weer dieper in de strooisellaag te kruipen.

Aantal tekenbeetmeldingen per week ontvangen via Tekenradar.nl in 2018 vergeleken met het 5-jaarsgemiddelde

Nog steeds veel tekenbeten, blijf controleren!

Droogte in de bossen op de VeluweWie naar het bos, de duinen of het park gaat loopt echter nog steeds kans op een tekenbeet. Er worden namelijk net zo veel tekenbeten gemeld als in een gemiddeld voorjaar: wekelijks lopen momenteel duizenden mensen nog een tekenbeet op. Alert blijven op tekenbeten blijft dus belangrijk.

Heb je een teek? Verwijder deze dan direct en houd de plek van de beet drie maanden in de gaten. Neem contact op met de huisarts als je een ring- of vlekvormige uitslag ziet of als je last krijgt van andere gezondheidsklachten. Kijk op Rivm.nl/tekenbeet hoe je het best een teek kunt verwijderen.

Meedoen aan onderzoek

Jaarlijks lopen mensen in Nederland ruim een miljoen tekenbeten op, waardoor 27.000 mensen de ziekte van Lyme krijgen. Het RIVM doet samen met een groot aantal partners onderzoek naar Lyme en andere tekenbeetziekten. Kinderen en volwassenen met Lyme kunnen meedoen aan dit onderzoek door zich aan te melden op Tekenradar.nl bij de start van een antibioticabehandeling. Ook volwassenen met plotselinge koorts na een tekenbeet kunnen zich op deze site aanmelden voor het onderzoek.

Kijk voor meer informatie op Rivm.nl/tekenbeet, Expertisecentrumlyme.nl  en Tekenradar.nl.

Tekst: Kees van den Wijngaard, RIVM en Arnold van Vliet, Wageningen University
Foto’s: Arnold van Vliet