still uit film Children of the Sun - Wild Bees

Vijf dagen natuurfilms tijdens Wildlife Film Festival Rotterdam 2018

Provincie Zuid-Holland
17-OKT-2018 - Voor de mooiste natuurdocumentaires ga je deze herfstvakantie naar Rotterdam waar van 24 tot en met 28 oktober het Wildlife Film Festival Rotterdam (WFFR) wordt gehouden. WFFR is het enige wildlife filmfestival in Nederland en vindt dit jaar voor de vierde keer plaats. Vijf dagen lang worden in filmtheater Cinerama de beste en meest recente natuurdocumentaires uit binnen- en buitenland vertoond.

Films die met prachtige beelden en indrukwekkende verhalen de schoonheid van de natuur laten zien, maar ook documentaires over de relatie tussen mens en natuur. Een groot deel van de films die tijdens WFFR worden vertoond, was nog niet eerder in Nederland te zien.

Grootste natuurfestival van Nederland

De selectie aan natuurfilms is breed: van de nieuwste documentaires van David Attenborough tot WAD, overleven op de grens van water en land, de nieuwste film van Ruben Smit (2018). Het programma bestaat uit maar liefst tachtig vertoningen van topfilms waaronder Yasuni Man (Ryan Killackey, 2016), Jane Goodall - Saving Paradise Islands (Jochem van Rijs, 2017) en Ranger and Leopard (Amiri Fatholla, 2017), een Iraanse film over de Perzische panter.

Naast het bekijken van indrukwekkende natuurfilms kunnen de bezoekers in gesprek met de vele aanwezige filmmakers en zijn er speciale en interessante lezingen rond natuurbescherming en het maken van natuurfilms.

Ruben Smit in actie voor opnames voor zijn film WAD

Schijnwerpers op wildlife crime

Wildlife crime vormt een grote bedreiging voor het voortbestaan van dieren als de neushoorn en de olifant. Om dit prangende probleem aan de kaak te stellen vertoont WFFR 2018 dit jaar een aantal films hierover, waaronder The Last Animals (Kate Brooks) en Stroop (Bonné de Bod en Susan Scott). De documentaires, die beide tijdens WFFR 2018 in première gaan, tonen op indringende wijze de negatieve gevolgen van illegale handel en stroperij voor de veiligheid, de handel, het toerisme en de bestaanszekerheid van lokale gemeenschappen in Afrika, waar stroperij het meest voorkomt. Stroop is dit jaar de openingsfilm van WFFR 2018 en wordt vertoond op woensdagavond 24 oktober.

Hoe is het om een boom te zijn?

Bezoekers aan het festival kunnen voor maar 2,50 Euro de nieuwe technologie Tree uitproberen: een nieuwe Virtual-Reality-beleving die je laat ervaren hoe het is om een kapokboom te zijn in de Amazone. In een speciaal vest met VR-bril wordt jouw lichaam de stam van de boom: zo kun je de vibraties voelen als de boom gaat groeien, ervaar je de warmte van de zon op je bast en kun je zwaaien met je armen als takken om bijvoorbeeld vogeltjes te lokken. Dit concept wordt voor het eerst in Nederland getoond.

Films in première

Veel van de vertoonde films waren nog niet eerder in Nederland te zien. De film Forest Hope (Jochem van Rijs, 2018), over de Nederlandse olifantenspecialist Antoinette van de Water, gaat tijdens WFFR 2018 in wereldpremière.

Lepelaar landt op nest met jongen (WAD, 2018)

Jeugdfilms in de herfstvakantie

WFFR is er ook voor kinderen: Onder de noemer WFFR4KIDS worden van donderdag 25 tot en met zondag 28 oktober films speciaal voor de jeugd geprogrammeerd, waaronder de bijzondere 3D-film Backyard Wilderness. Op zaterdag en zondag zijn er speciale voorstellingen voor de allerkleinsten.

Flamingo Award

Onderdeel van WFFR is een competitie voor natuur- en wildlife-films waarbij filmmakers kans maken op de Flamingo Award, onder andere voor beste film, beste jeugdfilm, beste awareness-film en beste VR-film. De jury van de Flamingo Award 2018 bestaat uit Hanne Tersmette (boswachter Natuurmonumenten), Frans Schepers (directeur Rewilding Europe), Michiel van den Bergh (filmmaker), Marc Damen (voormalig directeur Blijdorp) en Liesbeth Gort (directeur FSC Nederland). De prijsuitreiking vindt plaats op zaterdag 27 oktober 2018.

Algemene informatie

Wildlife Film Festival Rotterdam
Datum: 24 t/m 28 oktober 2018
Tickets: €8,50
Locatie: Cinerama, Westblaak 18, Rotterdam

WFFR wordt georganiseerd door Stichting Wildlife Film Festival Rotterdam en werkt samen met onder meer Provincie Zuid-Holland, Natuurmonumenten, ASN Bank en Diergaarde Blijdorp.