Hybride leguaan vrouwtje

Kruisingen bedreigen Antilliaanse leguaan op St. Eustatius

Stichting RAVON
9-JAN-2019 - In september 2018 lieten we al weten dat de invasieve groene leguaan inmiddels ook op St. Eustatius is aangetroffen, en dat daarbij hybridisering heeft plaatsgevonden met de ernstig bedreigde inheemse Antilliaanse leguaan. Voor het eerst is er nu een drachtige hybride leguaan gevangen en onderzocht, waaruit blijkt dat ze meer eieren kunnen leggen dan Antilliaanse leguanen.

De Antilliaanse leguaan (Iguana delicatissima) wordt op St. Eustatius ernstig bedreigd in zijn voortbestaan, mede door hybridisatie met de groene leguaan (Iguana iguana). Door het (illegaal) introduceren van groene leguanen op eilanden waar alleen de Antilliaanse leguaan voorkomt, vinden op deze eilanden paringen tussen beide soorten plaats waardoor hybride leguanen ontstaan. Hierdoor wordt de oorspronkelijke populatie Antilliaanse leguanen genetisch vervuild en gaan populaties van de Antilliaanse leguanen verloren.

St. Eustatius is een van de laatste bolwerken van de Antilliaanse leguaan in de Cariben

In april 2018 werd een drachtige hybride leguaan op St. Eustatius aangetroffen en gevangen (zie de leadfoto). Het dier, met een lichaamslengte van 36,5 centimeter, is onderzocht en bleek 35 eieren bij zich te hebben, waarvan er 25 waren bevrucht. De grootte van het lichaam is voor leguanen de beperkende factor voor de hoeveelheid eieren die ze kunnen dragen. Omdat er nog grotere (42 centimeter) vrouwelijke hybride dieren op Grand-Terre in Guadeloupe zijn gevonden is het zeer aannemelijk dat hybride leguanen nog meer eieren bij zich kunnen dragen.

Vrouwelijke Antilliaanse leguanen, met een lichaamslengte van maximaal 38 tot 40 centimeter, leggen tussen de 4 tot 30 eieren, en groene leguanen tussen de 9 tot wel 71 eieren. Onze waarneming bevestigt dat hybride leguanen voor meer nakomelingen kunnen zorgen, waardoor de Antilliaanse leguaan in zijn genetisch pure vorm uiteindelijk wordt verdrongen door een overname van hybriden.

Groene leguaan, gefotografeerd op St. Maarten

Deze hybride is de tiende die tot nu toe is aangetroffen op St. Eustatius, hybridisatie bevindt zich dus nog in een prille fase. Daardoor is het nog goed mogelijk om het proces van hybridisatie tegen te houden door middel van de juiste acties, zoals constante monitoring van invasieve leguanen rondom het eiland. Dit wordt voornamelijk door vrijwilligers uitgevoerd en mede mogelijk gemaakt dankzij financiële bijdragen van het Mohammed Bin Zayed Fonds, Wereld Natuur Fonds, Diergaarde Blijdorp en de Stichting Herpetofauna.  

Meer informatie

Tekst: Tim van Wagensveld, Stichting RAVON; Thijs van den Burg, Universiteit van Amsterdam
Foto’s: Sarinda Westerhout (leadfoto: hybride leguaan vrouwtje); Tim van Wagensveld