https://www.growapp.today/#/?activePhoto=27484&activePhotoSet=27484&fullScreen=true

Duizenden timelapse-video’s van seizoensveranderingen in nieuwe GrowApp-website

De Natuurkalender, GLOBE Nederland, Wageningen University
29-DEC-2018 - Met de GrowApp maken steeds meer mensen timelapse-video’s van de continu veranderende natuur in hun directe omgeving. In Nederland en België werden dit jaar op bijna 4000 locaties foto’s gemaakt van de wisselende seizoenen. Met de nieuwe website is veel sneller te zien waar er in de afgelopen dag, week, maand of in een zelf gekozen periode foto’s zijn gemaakt. Bekijk vele 4-seizoenen foto's.

Steeds meer mensen ontdekken dat je met de GrowApp (iOS, Android) het continu veranderen van de seizoenen om je heen op een bijzondere manier vast kunt leggen. De GrowApp maakt het eenvoudig om regelmatig vanaf dezelfde plaats in dezelfde richting een foto van een boom, je tuin, je straat of een natuurgebied te maken. Elke nieuw gemaakte foto wordt direct toegevoegd aan de timelapse-video. Het is verrassend om te zien hoe je omgeving door het jaar heen verandert. De eerste series bestrijken nu inmiddels al bijna twee jaar. Hieronder, na de uitleg van een aantal functionaliteiten van de nieuwe GrowApp-website, staat een aantal mooie lente-, zomer-, herfst- en wintercompilaties met de links naar de bijbehorende timelapse-video’s.

Nieuwe GrowApp.today

Sinds de start in het voorjaar van 2017, in het kader van het wereldwijde onderwijs-wetenschapsprogramma GLOBE, zijn inmiddels wereldwijd op bijna 14 duizend locaties foto’s of timelapse-video’s gemaakt. Daarvan zijn er bijna 9 duizend in Nederland en België gemaakt. Daarnaast zijn er door de Europese GLOBE-campagne door heel Europa heen, vooral door GLOBE-leerlingen, enkele duizenden series gemaakt. Door het grote aantal foto’s werd het steeds lastiger om de timelapse-video’s te doorzoeken. De vernieuwde GrowApp-website maakt het nu veel makkelijker om snel te kijken waar wanneer foto’s zijn gemaakt. Onder de volgende afbeelding van de GrowApp-website staat een korte uitleg van de belangrijkste functionaliteiten.

Screenshot van GrowApp-website met de locaties waar in de afgelopen maand foto’s zijn gemaakt. Zie de tekst voor een beschrijving van de functionaliteit (A, B, .. etc.)

  1. Op de kaart staan de locaties aangegeven waar timelapse-video’s gemaakt zijn. Het cijfer in de gekleurde bolletjes geeft aan hoeveel locaties er in het gebied zijn in de geselecteerde periode. Zodra je met je muis over een bolletje gaat wordt met een blauwe lijn het hele gebied aangegeven waar de locaties liggen. Zodra je op een gekleurd bolletje klikt zoom je in op dat gebied.
  2. Fotobalk met een automatische selectie van foto’s die in het zichtbare gebied in de geselecteerde tijdsperiode gemaakt zijn. Via de schuifbalk onder de foto’s zijn meerdere foto’s te bekijken.
  3. Symbool van een timelapse-video. Na het aanklikken verschijnt een foto van de timelapse-video.
  4. Door op het loepje met een plusje erin te klikken, opent de hele timelapse-video zich. Door op het symbooltje met de drie bolletjes, verbonden door twee lijntjes, naast het loepje met plusteken te klikken, kopieer je een link naar de timelapse-video. Deze link kun je bijvoorbeeld in sociale media gebruiken.
  5. Selecteer periode. Na het selecteren van een periode worden alleen de series getoond met een of meerdere foto’s in de geselecteerde periode. De periode staat standaard op de afgelopen maand. Daarnaast is eenvoudig de laatste week (‘1 week’) of de laatste dag (‘1 dag’) te kiezen. Na het kiezen van ‘handmatig’ kun je in de datumvelden ‘VAN’ en ‘TOT EN MET’ zelf een periode kiezen.
  6. Door op een of meerdere focussoorten te klikken, worden alleen die locaties getoond waarbij de #soortnaam van de focussoort is doorgegeven in de geselecteerde periode. Vrije zoekwoorden zijn ook in te vullen.
  7. Door op de knop ‘Filter’ te klikken verdwijnt/verschijnt het witte blok waar periode en focussoorten zijn te selecteren.
  8. Kies de taal. Momenteel zijn de talen Nederlands en Engels te selecteren. Door op de ‘i’ knop te klikken, krijg je de links naar de Appstores waar je de GrowApp kunt downloaden. Onder deze links vind je meer informatie. Via de knop ‘Aanmelden’ kun je je mobiele apparaat koppelen zodat je de foto’s die je op een ander mobiel apparaat hebt gemaakt, kunt bekijken en/of verwijderen.
  9. Via de ‘+’ en ‘-‘ knop kun je in- of uitzoomen.

4 seizoenen GrowApp-foto’s

De natuur verandert continu om ons heen. Hieronder laten we zien hoe verschillend de lente (linksboven), zomer (rechtsboven), herfst (rechtsonder) en winter (linksonder) er uit zien. De volledige timelapse-video toont zich in een nieuw scherm zodra je op de foto klikt. In het onderschrift staat de locatie weergegeven, de datum waarop de eerste foto gemaakt is en het totaal aantal foto's in de timelapse-video op het moment dat dit bericht gepubliceerd is.

Bennekom, Nederland, Eerste foto: 14 maart 2017, aantal foto’s in timelapse: 90

Udachne, Ukraine, eerste foto: 14 maart 2018, aantal foto’s in timelapse: 36

Locatie: Plassteeg, Wageningen, eerste foto: 26 september 2016, aantal foto’s in timelapse: 132

Locatie: Dijkgraaf, Wageningen, eerste foto: 29 november 2016, aantal foto’s in timelapse: 105

Locatie: De Baarsjes Witte de Withstraat, Amsterdam, eerste foto: 11 december 2017, aantal foto’s in timelapse: 57

Locatie: Heerder Holstraat, Maastricht, eerste foto: 27 augustus 2017, aantal foto’s in timelapse: 35

Locatie: Geuzenpad, Almere, eerste foto: 24 februari 2018, aantal foto’s in timelapse: 18

Locatie: Adelaartlaan, Geldrop, eerste foto: 5 maart 2018, aantal foto’s in timelapse: 10

 Locatie: Dorpsstraat Hoorn, eerste foto: 2 april 2017 , aantal foto’s in timelapse: 40

Locatie: Jerusalem, Israël , eerste foto: 26 oktober 2017 , aantal foto’s in timelapse: 24

Locatie: OSBanija, Kroatië, eerste foto: 1 maart 2018 , aantal foto’s in timelapse: 131

Locatie: Skopje Macedonië, eerste foto: 27 februari 2018 , aantal foto’s in timelapse: 31

Locatie: Tjalk Kropswold, eerste foto: 15 september 2017, aantal foto’s in timelapse: 38

Locatie: Torplaan, Den Helder, eerste foto: 3 september 2017, aantal foto’s in timelapse: 20

Locatie: Tolsteegsingel, Utrecht, eerste foto: 17 maart 2017, aantal foto’s in timelapse: 12

Locatie: Atlasgebouw Campus Wageningen University & Research, eerste foto: 30 september 2016, aantal foto’s in timelapse: 55

Tekst: Arnold van Vliet en Wichertje Bron, De Natuurkalender, Wageningen University; Matthijs Begheyn, GLOBE Nederland. Het technische ontwerp van de app en bijbehorende website komen van Geodan en Forget the fish. GrowApp is mede tot stand gekomen met steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds
Foto’s: GrowApp.today