Groenste Politicus 2018

Provincie Noord-Brabant
4-FEB-2019 - De groenste stembus van Nederland is weer geopend! De zorg voor natuur en landschap is in toenemende mate een verantwoordelijkheid van provinciale politici. Velen van hen zetten zich met hart en ziel in om Nederland een stukje groener te maken. Dit jaar kunnen daarom alleen provinciale politici meedingen naar de felbegeerde titel van Groenste Politicus 2018. Stemmen kan tot en met 10 februari.

Voor de elfde keer organiseert Natuurmonumenten de verkiezing tot Groenste Politicus. Op een belangrijk moment voor natuur en landschap in Nederland. De verkiezing vindt namelijk plaats in de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen op 20 maart. En provincies zijn in toenemende mate verantwoordelijk voor de bescherming van natuur en landschap. Daarom zetten we de provincies ditmaal extra in het zonnetje bij de verkiezing tot Groenste Politicus.

Genomineerden Groenste Politicus 2018

Genomineerden

Natuurmonumenten heeft aan de hand van vijf thema’s tien kandidaten op de groenste kieslijst geplaatst. De inzet van de kandidaten is beoordeeld op de volgende onderwerpen: Landschap – Landbouw & Voedselvoorziening – Natuur & Biodiversiteit – Klimaat & Water – Betrekken & Participatie.

De genomineerden:

Stemmen

Stemmen kan tot en met zondag 10 februari. De drie kandidaten met het hoogste aantal stemmen gaan door naar de finale. Uit de drie finalisten kiest een vakjury de winnaar.

Jury

De jury bestaat uit Marc van den Tweel (algemeen directeur Natuurmonumenten), Louise Vet (bioloog en hoogleraar ecologie) en Koos Dijksterhuis (journalist en schrijver van een dagelijkse natuurcolumn in Trouw).

Finale

De winnaar wordt bekend gemaakt in de live-uitzending van VARA Vroege Vogels op zondag 10 maart 2019. In de weken hieraan voorafgaand zendt VARA Vroege Vogels interviews uit met de drie finalisten.

Tekst: Saskia Meijs, Provincie Noord-Brabant
Foto's: Pexels.com; Erik van der Burgt; Rien Linthout Fotografie