Egel

Prikkel je liefde en schenk een egel aan een geliefde

Zoogdiervereniging
11-FEB-2019 - 14 Februari is het Valentijnsdag, een dag waarop geliefden elkaar extra aandacht geven met bijvoorbeeld een bos bloemen of een kaart. Waarom deze liefde niet delen met de natuur? De Egelwerkgroep is samen met Silvavir ecologisch advies en de Zoogdiervereniging een Valentijnsactie gestart waarbij er aandacht uitgaat naar zowel een geliefde als de natuur. In dit geval ‘de egel’.

De stekelige insecteneter is zeer geliefd en algemeen bekend onder de Nederlanders. Desondanks weten we nog maar weinig over de Nederlandse egel en valt er nog veel te verbeteren aan de bescherming van de soort. Het gaat namelijk niet zo goed met de egel. Aanrijdingen, vergiftiging, verhongering of gewoonweg verlies aan habitat leiden er onder andere toe dat de egel het moeilijk heeft binnen onze Nederlandse samenleving. Door een egelvriendelijker beheer van tuinen, openbare ruimte en groen (zoals parken), kunnen we de egel een betere toekomst bieden in ons land.

Valentijnsactie

Prikkel je liefde en verstuur een Valentijnskaart, een leuk en alternatief Valentijnscadeau, dat ten goede komt aan de bescherming van de egel. Er is keuze uit zes verschillende Valentijnskaarten met ieder een unieke coverfoto, geleverd door de leden van de Egelwerkgroep. De binnenkant van de kaart is voorzien van een leuk weetje over de egel, plus een foto van een symbolisch geschonken egel, afkomstig uit het tuintellingsproject ‘Wildcamera: zoogdieren in de achtertuin’. Bij het bestellen kan er digitaal een persoonlijk bericht worden geschreven en kun je jouw geliefde laten weten dat je aan hem of haar denkt. Met de volledige opbrengst (100%) kan informatie worden verzameld en kunnen gepaste maatregelen worden getroffen ten behoeve van de egel. Zodoende kunnen we ons inzetten voor een betere samenleving met de egel.Unieke Valentijnskaarten waarmee je de egel een hart onder de riem steekt (Bron: Joep van Belkom en de Egelwerkgroep)

Het idee is afgeleid van het Amerikaanse initiatief ‘Name a Roach’ (Bronx zoo), waar je met Valentijnsdag een kakkerlak naar een geliefde kunt vernoemen. Het doel hiervan was om meer bewustwording te creëren voor insecten, met name kakkerlakken.

Een Valentijnskaart bestellen?

Verstuur hier jouw unieke Valentijnskaart. Bestellen kan tot dinsdag, een kaart kost vijf euro.

Tekst en foto's: Joep van Belkom Silvavir ecologisch advies en de Egelwerkgroep van de Zoogdiervereniging