Door de schitterende lentedagen gaan veel mensen de natuur en/of tuin in. Nu er nog weinig blad aan bomen en struiken zit, denken mensen nog niet aan tekenbeten. Toch is het verstandig om dat wel te doen. Op Tekenradar.nl neemt het aantal tekenbeetmeldingen toe. De aantallen zijn nog niet vergelijkbaar met het midden van het tekenseizoen, maar de meldingen geven aan dat teken al wel actief zijn. Tot en met week 5 van dit jaar lagen de aantallen tekenbeetmeldingen nog lager dan het gemiddelde van de afgelopen zes jaar, maar inmiddels liggen de aantallen ruim boven het gemiddelde.
Verwachting tekenactiviteit
Ook de tekenactiviteitsverwachting op Tekenradar.nl geeft aan dat teken actief worden. In de zuidelijke helft loopt de tekenactiviteit volgens de modellen op tot ‘Hoog’ en in de provincie Zuid-Limburg zelfs tot ‘Zeer hoog’. Omdat het toch nog steeds maar eind februari is, vroegen we ons wel af of teken inderdaad al zo actief zijn. Dit soort hoge temperaturen hebben we namelijk nog niet eerder gehad eind februari. Daarom werd besloten om in het bos teken te gaan vangen met een sleepdoek op een van de locaties waar we van zomer 2006 tot en met 2016 maandelijks teken hebben gevangen. Na tien meter lopen werden al de eerste nimfen aangetroffen op het doek. Even later werd de sleepdoek blijkbaar over een groepje larfjes (het kleinste stadium) getrokken. Er werden 81 bij elkaar geteld! Dat zijn zeer uitzonderlijke aantallen voor februari. Normaal tref je dit soort aantallen larfjes pas begin mei aan. Het is dus ook nu belangrijk om na een bezoek aan het groen een tekencheck te doen. Heb je een tekenbeet geef hem dan door via Tekenradar.nl.
Interesse in informatie over tekenrisico bij jou in de buurt?
Ben je geïnteresseerd om snel voor elke plaats in Nederland te kunnen zien wat het risico is op tekenbeten? Dan willen we je vragen de crowdfunding van Nature Today Go te steunen. Met de webapp Nature Today Go willen we de schat aan locatiegebonden natuurinformatie voor elke locatie in Nederland eenvoudig toegankelijk maken. Een van de ideeën is om daar ook een verbeterde versie van de tekenactiviteitsverwachting op te nemen, mits daar voldoende interesse in is. Iedereen die een donatie doet mag meestemmen over welke informatie als eerste opgenomen wordt.
Meer informatie
Tekst: Arnold van Vliet, De Natuurkalender, Wageningen University
Foto’s: Arnold van Vliet