Bloei berk

Hooikoortsseizoen begint vroeg voor berkenpollenpatiënten

De Natuurkalender, LUMC, Wageningen University
24-MRT-2019 - Door de zeer hoge temperaturen in februari en maart komen de eerste berkenbomen al in bloei. Daarmee gaat 2019 de boeken in als een vroeg berkenhooikoortsseizoen. Door aanhoudende zonneschijn en hoge temperaturen zal de komende week de berkenpollenconcentratie op gaan lopen. Patiënten gevoelig voor berkenpollen moeten tot begin mei rekening houden met hooikoortsklachten.

De start van de bloei van de berken is niet recordvroeg, maar 2019 kan wel gaan behoren tot de jaren met een vroege start. De figuur hieronder toont de start van het bloeiseizoen van de berk in de afgelopen 42 jaar. Zoals te zien is, varieert de startdatum enorm van jaar tot jaar. Deze start is voornamelijk afhankelijk van de temperatuur in het vroege voorjaar. Er zijn meerdere jaren met een start in de laatste week van maart, bijvoorbeeld 1998, 1999, 2001, 2002, 2011, 2014 en 2017. 2019 zal daar aan toegevoegd kunnen worden. In de figuur is duidelijk dat het berkenpollenseizoen in 1990 extreem vroeg begon. De gemiddelde februaritemperatuur is toen uitgekomen op 7,6 °C en was daarmee veruit de warmste februari ooit gemeten.

Datum waarop het berkenpollenseizoen startte in de afgelopen 42 jaar

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.
Massaal vrijkomen van berkenpollen uit de katjes na het schudden aan de takken op zaterdag 23 maart 2019 in Wageningen (Bron: Arnold van Vliet)

We verwachten dat de periode met de hoogste berkenpollenconcentratie in de eerste drie weken van april komt te liggen. Vanaf begin mei zal het berkenpollenseizoen zo goed als voorbij zijn. Voor patiënten die gevoelig zijn voor berkenpollen is het raadzaam om alert te zijn op de komst van de berkenpollen in de lucht en zo nodig op tijd medicijnen te nemen.

Tekst: Letty de Weger, Leids Universitair Medisch Centrum en Arnold van Vliet, De Natuurkalender, Wageningen University
Foto en film: Arnold van Vliet