Madeleine en Koos van der Wal van landgoed Dwarsdijkerveld in Tienhoven

Dwarsdijkerveld: van agrarische grond naar beschermd natuurgebied

Provincie Utrecht
20-SEP-2019 - De eigenaren van landgoed Dwarsdijkerveld in Tienhoven gaven de agrarische bestemming van hun 3,2 hectare grond op en beheren het nu als Natura 2000-gebied. Er zijn verschillende wandelpaden in de buurt te vinden om deze nieuwe natuur met eigen ogen te bekijken.

De familie Van der Wal verhuisde in 2009 naar hun woning aan de Dwarsdijk in Tienhoven. Madeleine en Koos van der Wal vertellen: "Er zat een agrarische bestemming op onze grond, maar we hadden geen intentie om een boerenbedrijf te beginnen. We zijn hier juist komen wonen vanwege de fraaie natuur. Koos heeft altijd nevenfuncties gehad in de natuurontwikkeling. De ontwikkeling van een eigen landgoed is altijd een wens van ons geweest. Ons landgoed is gerangschikt onder de Natuurschoonwet (NSW). Je moet dus wel zorgen dat er natuurschoon is, maar dat vonden we geen probleem."

Waterpeil omhoog en nieuwe natuur

"Het enige lastige was dat mijn perceel net niet groot genoeg was om aan de minimumeisen van een officieel NSW-landgoed te voldoen", legt Koos van der Wal uit. "Ik kwam 1,6 hectare tekort. Ik heb toen contact opgenomen met de provincie Utrecht en Natuurmonumenten omdat ik wat extra grond wilde kopen. In ruil daarvoor zou ik de agrarische bestemming op deze grond opgeven. Zo kon het waterpeil omhoog en kon er natuur ontwikkeld worden die past bij de typische natuur hier."

Landgoed Dwarsdijkerveld

Hulp van provincie en Natuurmonumenten

"Zowel de provincie als Natuurmonumenten wilden me graag helpen", vervolgt Koos van der Wal. "Natuurmonumenten heeft zich ingespannen om ons te helpen met het aankopen van de grond. De provincie heeft ervoor gezorgd dat mijn grond zo is ingericht dat het voldoet aan de eisen voor Natura 2000. Het beheer is nu aan ons. In totaal is er op deze manier 3,2 hectare extra landbouwgrond omgezet in natuur."

Dwarsdijkerveld

Landgoed Dwarsdijkerveld ligt midden in de Oostelijke Binnenpolder van Tienhoven. De provincie heeft in dit gebied vorig jaar grootschalige herstelwerkzaamheden aan de natuur afgerond. Het wordt nu beheerd door Natuurmonumenten. Deze polder is onderdeel van de Oostelijke Vechtplassen: een uniek natuurgebied dat onderdeel is van Natura 2000, het Europese netwerk van beschermde natuurgebieden.

Wandelingen bij Landgoed Dwarsdijkerveld

Langs het Zoddenpad in Tienhoven is op donderdag 12 september 2019 een bord onthuld dat wandelaars vertelt dat zij Landgoed Dwarsdijkerveld passeren.

Wilt u de natuur van landgoed Dwarsdijkerveld wel eens van dichtbij bekijken? Maak dan een wandeling over het Zoddenpad of over het Vredevoetpad. Het Zoddenpad is een klompenpad van 13 kilometer lang. Het Vredevoetpad is 7 kilometer lang en is onderdeel van het Wandelroutenetwerk. Beide routes starten bij Museum Vredegoed, Heuvellaan 7 in Tienhoven.

Tekst: provincie Utrecht
Foto's: Ingrid de Coo, provincie Utrecht (leadfoto: Madeleine en Koos van der Wal van landgoed Dwarsdijkerveld in Tienhoven)