tiny forest den bosch

Etiënne Thomassen van Bosgroep Zuid Nederland uitgeroepen tot Beheerder van het Jaar

Provincie Noord-Brabant
25-DEC-2019 - Tijdens het symposium Biodiversiteit en Leefgebieden is Etiënne Thomassen van Bosgroep Zuid Nederland, uitgeroepen tot Beheerder van het Jaar. Etiënne wordt door zijn collega’s in het hele land tot de top van de bosbeheerders gerekend. Hij koppelt enthousiasme aan kennis, en weet als geen ander de verschillende functies van het bosbeheer te verenigen waar het kan, en te scheiden waar het moet.

Het symposium Biodiversiteit en Leefgebieden vond plaats in het provinciehuis in Den Bosch. Etiënne Thomassen kreeg de prijs overhandigd uit handen van gedeputeerde Rik Grashoff van Natuur, Water en Milieu.

Werk Thomassen is basis voor Interreg project eco2eco

De wijze waarop Thomassen de bossen van de leden van Bosgroep Zuid Nederland in West Brabant beheert, is de basis geweest voor het Interreg project eco2eco, dat mede mogelijk gemaakt is door de provincie. In het project van drie jaar willen Vlaamse en Nederlandse partners aantonen dat economie en ecologie in de bosbeheersector hand in hand gaan. Dat betekent concreet: duurzaam bosbeheer waarin het mogelijk is natuurdoelen te realiseren én tegelijkertijd economisch interessant kwaliteitshout te oogsten.

Gedeputeerde Rik Grashoff overhandigt de prijs aan Etiënne Thomassen

Nieuwe functie

Etienne Thomassen draagt op dit moment zijn beheerswerkzaamheden in de regio geleidelijk over aan zijn collega’s en gaat zich richten op innovatie van het bosbeheer, zowel bosecologisch, beheertechnisch als qua automatisering. Centraal daarbij staat het verder optimaliseren van alle kwaliteiten van bossen: de natuurfunctie, de belevingsfunctie en de productiefunctie, maar vooral ook de bijdrage van bos aan klimaatmitigatie en de daarvoor noodzakelijke klimaatadaptatie van de bossen zelf. Hij pakt dit grondig aan, onder andere door een promotietraject aan de Wageningen University.

Tekst: provincie Noord-Brabant
Foto: Marijke de Jong; provincie Noord-Brabant