Vernieuwde editie Heukels' Flora verschijnt volgende maand

Naturalis Biodiversity Center
25-JAN-2020 - Heukels’ 'Flora van Nederland', ook wel bekend als 'de Heukels', is misschien wel de bekendste Nederlandse veldgids om planten mee te determineren. Na vijftien jaar krijgt dit standaardwerk een nieuwe editie. Op 13 februari wordt het eerste exemplaar in Naturalis Biodiversity Center uitgereikt.

Ruim 2500 verschillende planten telt de nieuwe editie van Heukels Flora, twintig procent meer dan de vorige editie uit 2005. Met de nieuwe uitgave is het standaardwerk weer helemaal up to date met de stand van de Nederlandse natuur. Heukels’ is al sinds 1883 een van de bekendste veldgidsen om Nederlandse flora mee te identificeren. 

Leni Duistermaat, hoofdauteur van de nieuwe editie en onderzoeker bij Naturalis, noemt het werk een Nederlands icoon. Duistermaat: “Heukels’ is dé standaardflora voor Nederland voor zowel veldonderzoekers en studenten als beleidsmakers. De 24ste editie is het nieuwste hoofdstuk in een traditie van 137 jaar.

Wilt u de uitreiking van het eerste exemplaar bijwonen? Meld u dan aan via deze link.

Infographic over de nieuwe Heukels'

Kleuren en tekeningen

In de nieuwe uitgave zijn niet alleen meer planten toegevoegd; invasieve en giftige planten staan ook duidelijk aangegeven. Nieuwe tabs en een kleurenindeling maken planten identificeren makkelijker dan ooit. Duistermaat: “Voor de 24ste editie is intensief contact geweest met ervaren floristen en zijn de nieuwste inzichten uit de internationale taxonomische literatuur meegenomen. De nieuwe tekeningen van Esmée Winkel maken het boek mooier dan ooit.

Op donderdag 13 februari overhandigt Onno Rook (Noordhoff) het eerste exemplaar van de Heukels’ Flora aan Johan Osinga (directeur-generaal Natuur, Visserij en Landelijk gebied bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) en Leen van den Oever (directeur NIBI).

Tekst: Naturalis Biodiversity Center
Foto's: Naturalis; Noordhoff