Wolf nabij Barger-Compascuum

Herken jij de roofdieren van Nederland?

Zoogdiervereniging
30-APR-2020 - Roofdieren zijn spannend, intrigerend en ontzettend lastig om te zien. En zelfs wanneer je een roofdier ziet, weet jij dan precies op welk detail je moet letten om te weten welke soort het is?

Boommarter of steenmarter?Bij de Zoogdiervereniging valideren wij waarnemingen van zoogdieren via onze NEM-meetprogramma’s, het invoerportaal Telmee.nl en onze meldpunten voor wolf en wasbeer. Bij veel soorten vragen we expliciet om bewijsmateriaal, aangezien de juiste determinatie van zoogdieren soms toch lastiger is dan het lijkt.

Zeker bij roofdieren kan het lastig zijn. Bij foto’s van hoge kwaliteit kunnen de meeste liefhebbers van zoogdieren al snel de juiste soort benoemen. Het is echter een stuk lastiger wanneer de foto net niet optimaal is, of zelfs een nachtbeeld van een wildcamera.

Het oefenen met de kenmerken van roofdieren is in het veld ontzettend lastig. Deze dieren zijn bij uitstek schuw, snel en veelal nachtactief. Het is altijd een enorme prestatie om een roofdier in het wild te zien en nog meer om deze op fraaie wijze vast te leggen. Maar, als je dan een beeld te pakken hebt, ben je dan wel zeker welk roofdier je hebt gezien?

Doe de roofdierenquiz!

Test je kennis over het uiterlijk van roofdieren in de online quiz van de Zoogdiervereniging!

Tekst: Glenn Lelieveld, Zoogdiervereniging
Foto's: Zoogdiervereniging